OBIHIRO - Autocoureur Sebastien Loeb heeft bij de Rally in Japan zijn 27e overwinning in zijn loopbaan geboekt. De Fransman werd hiermee houder van het recordaantal zeges in het rallyrijden.

Voor de wedstrijd in Azië deelde hij dat record met Carlos Sainz. De inmiddels gestopte Spanjaard kwam in zijn loopbaan 26 keer als eerste in een rally over de finish. Met zijn Citroën eindigde Loeb voor de Finnen Marcus Gronholm (op 5,6) en Mikko Hirvonen (op 2.46). Hij verstevigde daarmee ook zijn leidende positie in het algemeen klassement. Met nog vijf wedstrijden te gaan heeft hij 33 punten voorsprong op Gronholm.

Beste

De 32-jarige Loeb is ook al bezitter van het record van het meeste aantal zeges in één seizoen (tien) en de meeste overwinningen op rij (zes). Loeb wilde zichzelf ondanks zijn recordaantal zeges niet de beste rallyrijder in de geschiedenis noemen.

"Ik weet niet of ik dat ben", bleef hij bescheiden. "Ik hoop het. Het record is wel belangrijk voor mij, maar is niet mijn eerste motivatie. Het kampioenschap is het belangrijkste. Nu ik in zo'n strijd verwikkeld ben met Gronholm, wil ik het ook afmaken."

Druk

De Fin zette Loeb behoorlijk onder druk in Japan. Het verschil tussen de twee was op de finish dan ook klein. "Hij bracht mij in een moeilijke situatie", vond Loeb.

"Moest ik nog meer risico's nemen of moest ik vooral proberen mijn auto op de weg te houden? Het was lastig. Uiteindelijk win ik met een verschil van vijf seconden, ongelooflijk." Loeb behaalde zijn zevende zege van dit seizoen, Gronholm staat op vier.