LUXEMBURG - Edwin van der Sar had het tegen Luxemburg drukker dan verwacht. Na de minieme zege op het kleine voetballand (1-0) vond de aanvoerder van het Nederlands elftal dat er zaterdag veel mis was met Oranje. "Abominabel", gaf de sluitpost toe. Zijn trainer vond het spel 'zwaar onvoldoende'.

Van der Sar zag met name in de eerste helft een paar Luxemburgers gevaarlijk voor zijn doel opduiken. "We kregen twee snelle counters om de oren. Wij zaten er niet dicht genoeg op. Op het middenveld hebben we niet genoeg gevochten", analyseerde de doelman de armzalige wedstrijd van het Nederlands elftal. "Er was een hoop mis."

Het enige winstpunt van zaterdag waren de drie punten die de ploeg van bondscoach Marco van Basten aan het duel overhield. "De rest was niet om naar huis te schrijven", vond Van der Sar. "Als een team niet wil voetballen, is het moeilijk. Enerzijds kwam dat door onze mankementen, anderzijds door de Luxemburgers. Ze bleven vechten."

Van Basten

De bondscoach was niet minder hard in zijn oordeel: "Het was geen leuke avond. Ik vind het heel bijzonder dat je toch kunt winnen als je zó slecht speelt." De oud-spits was duidelijk over wat hij gezien had: "Te slecht om over details te vallen, er klopte werkelijks niet van. De spelers hebben dit niet expres gedaan. Zij hebben in het verleden aangetoond goed te kunnen voetballen, alleen hebben ze dit in deze wedstrijd niet laten zien. Vanavond was zwaar onvoldoende."

Vervelende ploeg

Dirk Kuijt was teleurgesteld na de kleine zege van het Nederlands elftal op Luxemburg (1-0). "Dit was een heel vervelende ploeg, maar dat betekent niet dat wij er zo'n potje van moesten maken."

Dat Oranje nauwelijks kansen creëerde tegen Luxemburg, was ook de nieuwe vedette van Liverpool opgevallen. "We moesten met een hoog baltempo spelen. Dat gebeurde niet. Voetballend hebben we het heel slecht opgelost."