AMSTERDAM - Ondanks de matige vertoning in Luxemburg is Oranje na de eerste speelronde koploper in poule G. Wit-Rusland, woensdag in Eindhoven de tweede tegenstander van Oranje, kwam tegen Albanië in Minsk niet verder dan 2-2. Roemenië en Bulgarije speelden met dezelfde cijfers gelijk.

De Wit-Russen kwamen, onder regie van sterspeler Alexander Hleb (Arsenal), tweemaal op voorsprong. Timofei Kalatsjev opende de score al na twee minuten. De reactie kwam heel snel van Ervin Skela. De Albanees benutte een strafschop. Halverwege de tweede helft zorgde Maksim Romasjtsjenko voor de 2-1. Die stand bleef tot vier minuten voor tijd op het scorebord in het Dinamo-stadion. Toen redde Besnik Hasi alsnog een punt voor Albanië.

Roemenië

Roemenië en Bulgarije, die zich beide een goede kans geven tweede te worden achter Nederland, speelden tegen elkaar gelijk, eveneens met 2-2. De Roemenen kwamen in Boekarest met 2-0 voor door doelpunten van Laurentiu Risu, vijf minuten voor rust, en Ciprian Marica, tien minuten erna.

Net toen de bezoekers in het stadion Lia Manoilu tevreden achterover gingen leunen, sloegen de Bulgaren hard toe. Sluipschutter Martin Petrov, tegenwoordig in dienst van Atletico Madrid, verschalkte in de slotfase doelman Bogdan Lobont twee keer.

De Roemeense verdediger Gabriel Tamas, met onder anderen oud-Ajacied Cristian Chivu achterin, haalde het einde niet. De Italiaanse scheidsrechter Stefano Farina gaf hem in blessuretijd rood.