AMSTERDAM - Het Nederlands elftal heeft zaterdagavond in een tegenvallend duel met 0-1 gewonnen van Luxemburg. Mathijsen maakte in de eerste helft het enige doelpunt. Luxemburg was voor rust enkele malen gevaarlijk maar wist Van der Sar niet te passeren.

Oranje, dat aftastend begon aan de wedstrijd, kwam na twee minuten met de schrik vrij. In een poging de bal achterin op te ruimen schoot rechtsback Heitinga tegen het been van Luxemburg's enige spits Joachim. Tot opluchting van Van der Sar stuiterde de bal enkele centimeters langs de paal.

Mathijsen

Na een kwartier spelen zette Mathijsen Oranje op voorsprong. Uit een corner kopte de verdediger tegen de handen van de keeper, in de rebound was de HSV-verdediger wel trefzeker. Vlak voor dat doelpunt had het thuisland dé mogelijkheid op een sensationele voorsprong maar Joachim schoot oog in oog met Van der Sar naast het doel.

In het tweede bedrijf schoot Kuyt op de paal, maar veel gevaarlijker werden de Nederlandse internationals niet. Met het eindsignaal in zicht kregen de semi-profs van Luxemburg hoop op een stuntje. Verder dan enkele opportunistische lange ballen kwamen de kwaliteitsarme Luxemburgers niet.

Scheidsrechter

De scheidsrechter eiste een hoofdrol op door vele discutabele beslissingen te nemen. Zo werd Huntelaar in elk lijf aan lijf duel met de fel verdedigende Luxemburgers teruggefloten, kregen de Ajax-spits en Landzaat gele kaarten voor onbeduidende overtredingen en werden de inworpen van Kuyt en De Cler afgekeurd.

Woensdag staat de volgende interland op het programma. Wit-Rusland is dan in Eindhoven de tegenstander.