TBILISI - Frankrijk is overtuigend begonnen aan de kwalificatie voor de eindronde van het Europees voetbalkampioenschap in 2008. De verliezend finalist van het WK in Duitsland versloeg Georgië zaterdag in Tbilisi met 0-3. Dat was goed voor het zelfvertrouwen met het oog op woensdag. Dan komt wereldkampioen Italië op bezoek in Parijs.

Na een kwartier waren de 55.000 Georgische toeschouwers stil en was het duel goeddeels beslist. Florent Malouda en Louis Saha scoorden snel voor de vernieuwde ploeg van bondscoach Raymond Domenech. Deze gunde de regie aan zijn nieuwe ster Franck Ribéry in plaats van de gestopte Zinedine Zidane.

Vlak na rust maakte Malchaz Asatiani de derde Franse treffer. De Georgische verdediger werkte de bal in eigen doel. AZ-spits Shota Arveladze speelde de gehele wedstrijd maar hij kon de gastheer, getraind door de Duitser Klaus Toppmöller, niet terugbrengen in de wedstrijd.

Schotland

In dezelfde groep B haalde Schotland uit tegen kleine broertjes van de Faeröer Eilanden: 6-0. Dat was de dikste zege in 37 jaar, mede dank zij twee srtafschoppen. Bij rust was het al 5-0, door onder meer twee doelpunten van Kris Boyd. In Celtic Park keken

Engeland

Engeland (groep E) deed in Manchester zijn plicht tegen Andorra: 5-0. Jermaine Defoe, de vervanger van de geschorste Wayne Rooney, en Peter Crouch troffen tweemaal doel. Nummer vijf was van Steven Gerrard. IJsland (groep F) versloeg Noord-Ierland in Belfast met 3-0. Barcolona-aanvaller Eidur Gudjohnsen tekende voor de derde goal. Hij is nu tevens nationaal topscorer met zeventien doelpunten.

Beenhakker

Polen is onder Leo Beenhakker de kwalificatie voor het Europees voetbalkampioenschap slecht begonnen. De eerste wedstrijd, thuis tegen Finland, ging met 1-3 verloren. Oud-Ajacied Jari Litmanen maakte de eerste twee doelpunten. De eerste in de 54e minuut, de tweede in de 76e uit een strafschop.

Een kwartier voor tijd kreeg Glowacki de rode kaart. In de slotminuten maakte PSV'er Väyrynen 0-3. In de blessuretijd bepaalde Gargula de eindstand op 1-3. Servië maakte geen enkele indruk tegen Azerbeidzjan: 1-0, door Nikola Zigic.

Solskjaer

Noorwegen en Griekenland deden goede zaken in groep C, met zeges op vreemde boden. De Noren versloegen Hongarije in Boedapest met liefst 4-1. Ole Gunnar Solskjaer maakte er twee. De Grieken zegevierden in en tegen Moldavië met 1-0. Angelos Basinas miste voor rust een strafschop. Feyenoord-aankoop Angelos Charisteas maakte in de rust plaats voor Nikos Liberopoulos, die zich uiteindelijk zou laten omhelsen als matchwinner.

In groep D zorgden de 'kleintjes' ook al voor problemen. Lukas Podolski voorkwam dat Duitsland zich blameerde tegen Ierland (1-0). David Lafata redde Tsjechië tegen Wales vlak voor het eindsignaal: 2-1. Hij viel een kwartier voor tijd in en zorgde meteen ook voor de 1-0. Martin Jiranek passeerde vervolgens vijf minuten voor tijd zijn eigen doelmanb Petr Cech.

Topscorer

IJsland (groep F) versloeg Noord-Ierland in Belfast met 3-0. Barcelona-aanvaller Eidur Gudjohnsen tekende voor de derde goal. Hij is nu tevens nationaal topscorer met zeventien doelpunten.

Zweden won ook uit, met 1-0 van Letland. Kim Kallström scoorde.

Spanje

Spanje had in Badajoz geen moeite met Liechtenstein. De eindstand werd 4-0 na een ruststand van 2-0. De doelpunten kwamen op naam van Torres, Villa (2) en Garcia. Spanje nam door deze overwinning de leiding in groep F van het EK voor IJsland en Zweden.