NEW YORK - Moeder Natuur steekt Andre Agassi een handje toe bij zijn afscheidstoernooi van het tennis. Het was zaterdag in New York weer zulk slecht weer dat in de US Open van wedstrijden geen sprake kon zijn. De 36-jarige Amerikaan kreeg minimaal een dag extra rust voor zijn derde ronde tegen de Duitser Benjamin Becker.

Bij het aanvangsuur van de eerste partijen regende het net als delen van de vorige wedstrijddagen hard. Ook stond er een stormachtige wind, uitloper van de tropische storm Ernesto. De vooruitzichten waren zaterdag beroerd.

Na de bewogen partij tegen de Cyprioot Marcos Baghdatis was Agassi total loss. Hij moest met allerlei middelen worden opgelapt. De weg naar het hotel in een limousine van de organisatie kon hij alleen liggend op de achterbank volbrengen. In de kleedkamer was hij van uitputting en pijn al op de grond gaan liggen.

Bijna dood

Na de vier uur durende slagenwisseling kreeg hij een injectie met ontstekingsremmers en onderging een lange behandeling bij de fysiotherapeut. Baghdatis was er ook ellendig aan toe. Diens coach Guillaume Peyre zei: "Ze zagen er allebei uit als bijna dood."

Agassi probeerde in New York te vermijden dat hij twee dagen achter elkaar zou moeten tennissen. Met hulp van Moeder Natuur is dat de eerste week gelukt. Hij besloot een ontstekingsremmer te laten zetten in plaats van een spuit cortisonen, die de tweede in één week zou zijn.

Gevaarlijk spel

The New York Times wist te melden dat Agassi de laatste twee jaar een half dozijn injecties met cortisonen heeft gekregen, een daarvan direct na Wimbledon in juli. De 36-jarige tennisser speelt daarmee een gevaarlijk spel met zijn gezondheid. Dr. Robert Gotlin van de orthopedische kliniek Beth Israel: "Om binnen het raam van de gezondheid van patiënten te blijven, kun je eens per half jaar cortisonen toedienen. Deze drug kan blessures maskeren, weefsel afbreken en genezing vertragen. Inspuitingen in de ruggenwervel kunnen zenuwen beschadigen."

Agassi zelf daarover: "Ik zal niets nalaten om er in deze US Open zo goed mogelijk uit te zien. Hierna neem ik geen enkel risico meer. De rest van mijn leven wil ik mijn gezondheid niet meer compromitteren."

Mocht Agassi de partij tegen Benjamin Becker winnen, dan ontmoet hij bij de laatste zestien zijn hardserverende landgenoot Andy Roddick. Wanneer deze oud-winnaar van de US Open zich tenminste in de derde ronde langs de Spanjaard Fernando Verdasco weet te werken.