LUGO - De Kazak Aleksandr Vinokoerov heeft zaterdag de achtste etappe van de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. Hij reed in de laatste meters van de rit over 181 kilometer van Ponferrada naar Lugo weg uit het peloton en bleef de Italiaan Marzoli en de Noor Hushovd voor.

Vinokoerov revancheerde zich hiermee voor de etappe van vrijdag, waarin hij net naast de dagzege greep. De leiderstrui bleef om de schouders van de Sloveen Janez Brajkovic.

De 33-jarige Vinokoerov had na zijn uitsluiting voor de Ronde van Frankrijk graag in Spanje een vooraanstaande rol gespeeld. In de bergritten kwam de Kazak echter tot nu toe te kort. De nummer tien van het algemeen klassement ging vrijdag in de slotfase van de zevende etappe zonder succes in de aanval, maar zaterdag lukte zijn plannetje wel.

Vinokoerov reed zaterdag in het zicht van de finish weg uit het eerste peloton dat zich aan het opmaken was voor de afsluitende sprint. De dagwinnaar hield één seconde over op de Italiaan Ruggero Marzoli en de Sloveen Uros Murn. De Sloveen Janez Brajkovic behield de leiding in het algemeen klassement. De Spanjaard Alejandro Valverde volgt hem op 5 seconden.

De achtste rit over 181 kilometer ging, mede omdat de wind hard in de rug blies, in een waanzinnig tempo richting Lugo. De Belg Kevin van Impe trok na 70 kilometer in de aanval en werd 10 kilometer voor de aankomst teruggepakt. Vervolgens waren er nog enkele pogingen om een massasprint te voorkomen, maar het peloton liet niemand wegrijden. Tot de Italiaan Paolini het probeerde.

Vinokoerov gebruikte hem als springplank voor de zege. Het peloton reageerde net iets te laat op de uitval van de Kazak.

Jufre

Voor de Spanjaard Josep Jufre van Davitamon-Lotto betekende de achtste etappe van de Vuelta het einde. Hij kwam hard ten val en liep een slagaderlijke bloeding in de arm op. Hij werd voor een operatie naar het ziekenhuis overgebracht. Jufre stond twaalfde in het algemeen klassement.

Zondag staat de derde aankomst bergop voor de renners op het programma. De finish ligt op La Cobertoria. Onderweg wachten er ook nog twee cols van de derde categorie, twee van de eerste en eentje van de buitencategorie op het peloton.