HEERENVEEN - Yuri van Gelder heeft zaterdag in Heerenveen een behoorlijke rentree in de turnsport gemaakt. De wereldkampioen aan de ringen deed na vijf maanden afwezigheid voor het eerst weer mee aan een wedstrijd, de eerste kwalificatiewedstrijd voor de wereldtitelstrijd in Aarhus (oktober). Van Gelder kreeg van de jury 16,200 punten voor zijn oefening.

Volgende week is de tweede kwalificatiewedstrijd, dan in Enschede. Daarna kiest de turnbond zowel bij de vrouwen als de mannen een ploeg van zes personen die meedoet aan de wereldkampioenschappen. Van Gelder, die de afgelopen maanden flink heeft door getraind, moet in Aarhus zijn titel verdedigen.

De eerste kwalificatiewedstrijd leverde zaterdag goede vooruitzichten op voor Van Gelder, Epke Zonderland en Anthony van Assche. De jonge turner van coach Rob Stout eindigde bovenaan in de meerkamp, mede omdat Zonderland aan slechts vijf van de zes onderdelen meedeed. Jeffrey Wammes, die half maart beide enkels brak, wil volgende week in Enschede zijn rentree maken.

Normaliter zouden Wammes, Zonderland en Van Gelder zeker moeten zijn van een plaats in de WK-selectie, maar Wammes moet eerst maar eens aantonen dat hij weer op niveau is. Van Assche heeft nu nadrukkelijk zijn kandidatuur gesteld, voor de overige plaatsen zal topsportmanager Henk Kort van de KNGU vooral kiezen voor meerkampers. Van hen zijn Herre Zonderland en Jeroen Hardon logische kandidaten.

Van de twaalf deelnemers aan de kwalificatie in Heerenveen vielen er zaterdag vier af: Melvin Ornek, Mark Butter, Rufus Routh en Tim Smeets. Aan de interland, zaterdag met Roemenië en Portugal, doen de volgende turners mee: Van Gelder, Wammes, Epke en Herre Zonderland, Hardon, Van Assche, Anthony Runia, Peter Geurts en Carlo van Minde. Van hen gaan zes turners naar Aarhus, plus een reserve. De selectie wordt enkele dagen na de interland gevormd.

Vrouwen

Bij de vrouwen is halverwege de kwalificatie al duidelijk wie er naar Denemarken gaan, het is nog slechts de vraag wie van het zevental de reserverol krijgt. Lichelle Wong was zaterdag de beste meerkampster, Berber van den Berg, Suzanne Harmes, Hanneke Hoefnagel, Loes Linders, Danila Koster en Verona van de Leur plaatsten zich in deze volgorde ook voor de WK-selectie.