EL MORREDERO - Op een Limburgs landweggetje eindigde zijn jacht op de Tourzege, toen hij bij een valpartij zijn sleutelbeen brak. Alejandro Valverde besloot daarop zich te richten op de eerstkomende 'grote afspraak', de Ronde van Spanje. Vrijdag, op weg naar de top van de Alto de El Morredero, kreeg hij zijn sportieve revanche.

Valverde had het gevoel dat hij voor zichzelf en zijn fans iets had recht te zetten na de mislukte missie in de Ronde van Frankrijk. Daarom twijfelde de coureur van Caisse d'Epargne geen moment toen hij koploper Aleksandr Vinokoerov in de slotkilometer in het vizier kreeg. Valverde toonde een fenomenale versnelling op de lastige slotklim en pakte de dagzege.

"Ik heb geen groot gat geslagen", sprak de Spanjaard na de zevende rit. "Maar ik denk dat ik mijn concurrenten vandaag vooral psychologisch een tik heb uitgedeeld. Dit is een grote stap voorwaarts, maar die Brajkovic blijft ons verbazen."

Daarmee doelde Valverde op de onbekende Sloveen van de Discovery-formatie die zich op de top van de El Morredero eveneens op het podium mocht melden. De jonge coureur kwam als vierde over de finish en nam zodoende het 'amarillo' over van de Italiaan Danilo di Luca. In het algemeen klassement heeft hij vijf tellen voorsprong op Valverde. "Ik ben hier alleen maar gekomen om mijn kopman Tom Danielson te helpen", verontschuldigde Brajkovic zich enigszins. "Ik had er nooit aan gedacht de leiding over te nemen."

De surprise van de Vuelta tot dusver denkt niet serieus mee te kunnen doen voor de eindzege. "Dat komt nog te vroeg voor mij", sprak de 22-jarige wielrenner. "Ik bekijk 't dag voor dag."

Zijn collega Valverde keek vrijdag vooral naar de zware bergrit die het peloton zondag krijgt voorgeschoteld. Hij verwacht dat in die rit de echte klassementsrenners vooraan zullen eindigen.

"Zondag rijden we de laatste zware bergetappe van het eerste deel van deze Vuelta. Na die rit wordt het duidelijk waar ik sta", aldus Valverde, die eerder dit seizoen de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik won. Een dag later, maandag, hebben de wielrenners een rustdag.

Kleur

Drie renners gaven kleur aan de aanloop naar de Alto de El Morredero: de Belg Staf Scheirlinckx, de Zwitser David Loosli en Laszlo Bodrogi uit Hongarije. Ze namen elf minuten voorsprong en begonnen met een voorsprong van zes minuten aan de 18 kilometer lange klim naar de finish.

Op drie kilometer van de top greep de groep met alle favorieten, met onder anderen Michael Boogerd, de laatst overgebleven vluchter, Loosli, in de kraag. Brajkovic en Vinokoerov demarreerden vervolgens, waarna de Kazak solo naar de ritzege leek te fietsen. Todat Valverde in de slotkilometer een geweldige versnelling uit de benen toverde. Boogerd kwam als twaalfde over de streep, in het klassement staat hij twintigste, op 4.29 van Brajkovic.