AMSTERDAM - De deur naar de Champions League staat op een kier voor Ajax. De FIFA heeft vrijdag gedreigd alle Portugese clubs te weren uit de Europese competities en het nationale team te schorsen. De wereldvoetbalbond is ontstemd over het gedrag van de Portugese clubs Gil Vicente en Leixões. Wanneer de FIFA de daad bij het woord zet dan komen CL-plaatsen vrij.

Onder meer Osasuna, Ajax en Chievo zouden de plaatsen in het hoofdtoernooi van de Champions League innemen van Sporting Lissabon, Benfica en FC Porto. De FIFA zou hierover al een verzoek hebben ingediend bij de UEFA.

In strijd met het FIFA-reglement is Gil Vicente naar de rechter gestapt om de degradatie ongedaan te maken. Vicente werd één divisie teruggezet nadat bleek dat de Angolese voetballer Mateu niet speelgerechtigd was. De FIFA staat niet toe dat clubs naar de burgerrechter stappen om hun gelijk te halen.

Ook Leixões spande een rechtszaak aan. De club vindt het onterecht dat Belenenses en niet zij de opengevallen plek innemen van het gedegradeerde Gil Vicente.

Ajax

In de voorronde van de Championse League werd Ajax uitgeschakeld door FC Kopenhagen. De Amsterdammers boekten in het tweeluik weliswaar eerst een 1-2 uitzege, maar konden het karwei thuis niet afmaken. In de Amsterdam Arena verloor het team van Henk ten Cate met 0-2 van de Deense opponent. Door de uitschakeling liep Ajax negen miljoen euro aan inkomsten mis.