SAITAMA - Het basketbalteam van Griekenland heeft de finale bereikt van het wereldkampioenschap in Saitama. De Grieken versloegen in de halve eindstrijd de Amerikaanse sterren uit de NBA. Zij zegevierden met 101-95 na een ruststand van 45-41. De Verenigde Staten hebben sinds 1994 geen wereldkampioenschap meer gewonnen. Dit jaar zit er voor de VS hooguit nog brons in.

Griekenland verschalkte de favoriete tegenstanders met een grote serie rake afstandsworpen, telkens goed voor drie punten. Topscorer was Spanoulis met 21 punten. Na driekwart van de wedstrijd had de underdog een voorsprong van 21 punten (77-56). De NBA-sterren zetten nog wel aan voor een slotoffensief, maar zij kwamen vier punten tekort. De Grieken stelden de triomf veilig door vrije worpen tijdens de slotminuten koelbloedig te benutten.

De sensationele zege in Saitama leidde in de Griekse hoofdstad Athene tot feestelijke taferelen en verkeerschaos. Duizenden blije sportfans gingen de straat op om die te vieren. Bestuurders van voertuigen claxonneerden onophoudelijk.

Minister-president Karamanlis gaf een blije verklaring af. "Deze historische overwinning vervult alle Grieken in de hele wereld met trots. Griekenland kan alles als het gelooft in zichzelf." In de finale stuit Griekenland op Spanje. De Spanjaarden versloegen Argentinië met het kleinst mogelijke verschil: 75-74.