ROTTERDAM - Ongeloof, woede en onbegrip. De massaal toegestroomde aanhang van Feyenoord kwam vrijdag bij de training woorden tekort om zijn ongenoegen over het aankoopbeleid van de Rotterdamse club te uiten. De beleidsmakers van Feyenoord hadden de fans niet meer kunnen kwetsen dan met 'een afdankertje van aartsrivaal Ajax'.


Boze Feyenoord-supporters bij de Rotterdamse Kuip

"Ongelooflijk hoe ze ons dit hebben kunnen aandoen, een mislukte kankerjood, een vuile Ajacied. Wat moeten wij daarmee. Ik voel me echt genaaid", verwoordde een van de fans zijn teleurstelling.

De supporters hadden gerekend op een spits van naam als opvolger van de naar Liverpool vertrokken Dirk Kuijt, maar tot hun grote ontsteltenis werd het Charisteas. Al vlak na het bekend worden van zijn komst meldden zich donderdagavond vele woedende fans bij De Kuip. Vrijdag stonden ze er in groten getale weer om hun ongenoegen in woord en daad te uiten.

Spandoeken

De fans hingen spandoeken met teksten als 'Van den Herik rot op', 'De neus is hier niet welkom' en 'Bloed, zweet en ander beleid' aan de hekken van het trainingsveld. Ook hingen ze foto's van Charisteas met een hoop stront op zijn beeltenis op de pilaren rond het stadion. Een andere aanhanger stak een krant met een grote foto van de Griekse aanvaller in brand. "Die jongen kan er eigenlijk niks aan doen", vond een wat oudere aanhanger. "Maar het bestuur moet weg, daarom willen we hier vandaag een daad stellen."

De sfeer werd enigszins grimmig toen coach Erwin Koeman zich met zijn selectie richting het trainingsveld begaf. Onder de spreekkoren 'Hamas, Hamas, Joden aan het gas' en talloze andere verwensingen ging de coach naar het veld. "Hoe heb je dit nou kunnen doen", beet een in Feyenoord-shirt gehulde supporter de trainer toe. "We zijn in ons hart gestoken", zei een andere fan, die demonstratief een mesje liet zien. Ook Pierre van Hooijdonk werd toegeschreeuwd. "Dit pik je toch niet, man", kreeg de aanvaller diverse keren te horen.

Politie

Na deze ietwat dreigende situatie verscheen er een politiebusje bij De Kuip. De politiemensen agenten zich tussen de aanwezige fans, maar kwamen uiteindelijk niet in actie. Na afloop van de training klampten supporters Koeman en zijn selectie opnieuw aan, maar scheldpartijen bleven nu achterwege.

"Ik kan de emoties ook wel begrijpen", gaf Koeman toe. "Ik had alleen niet verwacht dat het zo heftig zou zijn. Het was voor ons ook een dilemma, omdat we weten hoe gevoelig de situatie met Ajax ligt. Maar deze beslissing hebben we alleen maar in het belang van Feyenoord genomen. Ik hoop dat de fans dit toch willen inzien."

Koeman vreest anders dat Charisteas een weinig warm onthaal wacht als die zich volgende week na zijn interlandverplichtingen met Griekenland in Rotterdam meldt. "Ik zal proberen hem op de situatie voor te bereiden. Maar ik hoop vooral dat hij een kans krijgt om hier te spelen. Als de situatie voor hem onwerkbaar wordt, hebben we een groot probleem. Maar iedereen verdient een kans. We willen als ploeg gaan presteren en zonder spits was dat niet gelukt."