EINDHOVEN/BARCELONA - De spelers van het Nederlands elftal willen actie ondernemen tegen het pensioenfonds (CFK). Zij pikken het niet dat ze dit jaar geen rente krijgen uitgekeerd wegens de slechte resultaten op de beurs, hoewel het bestuur volgens hen elk jaar een vast rentepercentage garandeert.

Vijftien Oranje-internationals hebben al een volmacht gegeven aan de vakbond ProProf om juridische stappen te ondernemen en het bestuur van het CFK-fonds te dwingen een buitengewone ledenvergadering uit te schrijven. ProProf heeft intussen van tweehonderd spelers een volmacht binnen, maar heeft er 220 nodig om een buitengewone vergadering te kunnen afdwingen.

Frank de Boer, aanvoerder van het Nederlands elftal: "Er is sprake van wanbeleid, het is wel goed dat we de zaak nu wakker schudden. Een pensioenfonds bestaat uit geld van werknemers, in dit geval de profvoetballers, en met dat geld moet je risico's uitsluiten als je het gaat beleggen. Zo'n fonds moet een rentepercentage garanderen, van minimaal 4 procent." De Boer liep dit jaar ruim 227.000 euro mis in het pensioenfonds.

Wat de spelers ook stoort is dat ze niet de vrijheid hebben zelf hun geld te beleggen. "En we krijgen nooit duidelijk antwoorden op vragen die we stellen. Het is allemaal een beetje duister en dat staat me ook niet aan. En je moet ook maar afwachten wat je krijgt als je bent gestopt met voetballen", zegt De Boer.

De ex-profs die nu pensioen ontvangen, zijn dit jaar gekort op hun uitkering door de slechte beleggingsresultaten. Zij hebben via ProProf intussen een bezwaarschrift ingediend en wachten nog op een reactie.

De CFK-jaarvergadering staat gepland voor 28 januari. Namens de spelers weet ProProf nog niet of de buitengewone ledenvergadering daarvoor moet plaatshebben. De advocaten Cor Hellingman (namens Frank en Ronald de Boer) en Jan Kabalt van ProProf onderzoeken de mogelijkheden.

Zij bekijken ook welke stappen ze kunnen nemen tegen het pensioenfonds. ProProf wil (onder meer) invloed en een bestuurszetel in het pensioenfonds, maar kreeg slechts een 'toehoorderschap' aangeboden.