AUCKLAND - Een spionagerel overschaduwt de zeilwedstrijden om de Louis Vuitton Cup in Nieuw-Zeeland, de kwalificatiereeks voor de prestigieuze America's Cup. Twee deelnemende teams eisen de diskwalificatie van het Amerikaanse team OneWorld, dat geheime tekeningen van andere boten zou hebben gebruikt voor het eigen bootontwerp.

De aantijgingen zijn niet nieuw. OneWorld is in augustus zelfs al gestraft voor het onrechtmatig in bezit hebben van tekeningen van de Nieuw-Zeelandse winnaar van 2000. De boot kreeg nog voor de start van de kwalificatieraces voor de kust van Auckland puntaftrek en een geldboete.

Het Amerikaanse team van Dennis Conner, drie keer winnaar van de oudste zeilrace ter wereld, en het Italiaanse team Prada Challenge komen nu met nieuwe beschuldigingen. Ze leverden meer dan zeventig bladzijden met bewijs aan; verklaringen en brieven die aantonen dat OneWorld de tekeningen wel degelijk heeft gebruikt voor het ontwerp van de eigen boot. De twee teams eisen het onmiddellijk uit de strijd halen van OneWorld.

De Amerikaanse boot verwerpt de nieuwe beschuldigingen. Teamcaptain Bob Ratcliffe noemde de actie van Conner en Prada een "wanhopige poging van wanhopige mensen die liever op het droge strijden dan in het water."

Al vanaf 1 oktober dagen drie Amerikaanse en zes Europese boten elkaar uit in de Louis Vuitton Cup. De winnaar mag in februari 2003 de strijd aangaan met de titelverdediger van America's Cup, Nieuw-Zeeland.