PERTH - In het zomerse Perth maken de Nederlandse hockeysters voorlopig een doorgewinterde indruk. Na de wedstrijden tegen Zuid-Afrika (3-0) en Japan (2-0) geeft Oranje in groep B meteen al het commando aan. De eerste doelstelling, een plaats in de halve finales op het WK, ligt binnen handbereik.

"Maar ik vind het nog veel te vroeg om daarover te praten", liet bondscoach Marc Lammers maandag weten. "Er wachten nog vijf groepsduels. We moeten van wedstrijd naar wedstrijd leven. Maar we hadden slechter aan het WK kunnen beginnen."

De Nederlandse ploeg leefde ontspannen toe naar de openingswedstrijd zondag tegen Zuid-Afrika. Op de avond ervoor verzorgde bondscoach Lammers nog eigenhandig een videopresentatie voor zijn speelsters en voor de Nederlandse media, die speciaal voor deze gelegenheid waren uitgenodigd in het appartementencomplex van de nationale ploeg in het hartje van de stad.

Road to Gold

Met de vertoning van de film, aangekondigd als Road to Perth en afgekondigd als Road to Gold, wilde de 33-jarige Brabander aan zijn 'publiek' duidelijk maken wat er de afgelopen maanden allemaal was gedaan om Oranje zo sterk mogelijk aan het WK te laten beginnen. Nadat alle internationals hun schoen hadden gezet, met daarin zondagochtend een lading pepernoten en een Australische vulpen, gingen de speelsters vol verwachting naar bed.

Het Nederlands team had tegen Zuid-Afrika, de nummer zeven van het vorige WK, nog iets goed te maken. Eerder deze maand ging Oranje tijdens een trainingsstage in de buurt van Johannesburg in twee van de drie oefenwedstrijden tegen het gastland verrassend onderuit. "Dat waren achteraf nuttige duels", concludeerde Lammers voldaan. "We wisten nu precies hoe we hun sterspeelster Coetzee uit de wedstrijd moesten houden."

Defensieplan

In het tactische defensieplan van Oranje speelde centrale verdedigster Janneke Schopman een voorname rol. Maar de 39-voudige international van Den Bosch liet zich ook aanvallend gelden. In de e minuut speelde ze met een dieptepass Macha van der Vaart aan, die fraai uithaalde, 1-0. Kort na de rust trof Schopman doel, eveneens met een hard schot.

Donners

Aanvoerster Mijntje Donners bekroonde in de 54e wedstrijd op haar beurt een knappe solo met een rake knal, 3-0. Dat was haar vijftigste treffer in haar 184e interland. "Het doelpunt van Macha van der Vaart was een bevrijding voor ons", zei Schopman. "We waren in de beginfase behoorlijk nerveus. Iedereen leek bij ons te beseffen dat het nu moest gebeuren. Na die -0 kwam er rust en vertrouwen in de ploeg. In de tweede helft hebben we daardoor lekker gespeeld."

Lammers was na de succesvolle openingswedstrijd, die de vijftigste WK-zege voor Oranje en de honderdste interland voor doelvrouw Clarinda Sinnige opleverde, eigenlijk alleen ontevreden over de uitvoering van de strafcorner. Vijf keer mocht Nederland tegen Zuid-Afrika aanleggen en evenzoveel maal ging het mis. "Er zaten veel te veel foutjes in. Dat moet echt beter", oordeelde Lammers.

De voorman van Oranje kreeg een dag later snel zijn zin. Zowel Donners als Ageeth Boomgaardt scoorde in het duel met het nog ongelouterde Japan uit een strafcorner. Met 2-0 kwam Oranje goed weg, want de ploeg van Lammers liep bijna de gehele wedstrijd achter de fysiek ijzersterke Aziaten aan.

Door een groot gebrek aan technische bagage bleef het veldoverwicht van Japan, dat nog nooit aan de Olympische Spelen mocht meedoen, zonder rendement. Maar het onvermogen van Oranje om de wedstrijd tegen deze middelmatige tegenstander, vooral op het middenveld, in handen te nemen, zal Lammers dinsdag op de eerste rustdag veel stof tot nadenken en napraten hebben gegeven.