DEBRECEN - De een bedrukt, de ander uitbundig, maar Laura van Leeuwen en Verona van de Leur mochten in Debrecen wel allebei tevreden zijn. Van Leeuwen huilde zaterdag omdat ze bij de WK turnen per toestel in de finale van de brug ten val kwam en vijfde werd. Van de Leur straalde zondag omdat ze op vloer haar eerste WK-medaille won: zilver.

Maar ook Van Leeuwen mocht best content zijn met haar optreden. De zestien jaar jonge Haagse debuteerde op een WK, maar haalde wel meteen de finale. En hoewel ze daarin viel, maakte Van Leeuwen wel naam.

Bovendien kan ze zich troosten met de wetenschap dat ze behoort tot de zes turnsters die de afgelopen acht jaar in een EK-, WK- of olympische finale de Russin Svetlana Chorkina heeft bedwongen. Die kwam zaterdag ook ten val, tot twee keer toe, maar eindigde als zevende nog achter Van Leeuwen. "Ik had haar liever op een andere manier verslagen", zei ze sip.

Concurrenten

Van de Leur was alleen maar blij. Enige teleurstelling over het verlies van goud aan de Spaanse Gomez viel niet te bespeuren. "Toen ik eerste stond, was ik alleen maar bezig te realiseren dat ik zeker zilver had. En die Spaanse was ook goed, hoor." De turnster uit Waddinxveen had bij binnenkomst in de hal nauwelijks gekeken naar de scores van haar concurrenten, die tot dat moment tegenvielen.

Haar coach wel. "Toen ik die punten zag, wist ik dat het erin zat", jubelde Frank Louter. "Fantastisch. Goed, je kunt zeggen dat dit weer een gemiste kans op goud was, maar ik hoop dat er nog vele volgen. Misschien heb ik in een flits wat teleurstelling gevoeld. We zaten er wel verdomd dichtbij."

Aanpassen

Louter besloot vlak voor Van de Leurs optreden haar oefening iets aan te passen. "We hadden een uitgangswaarde van 10, maar toen ik besefte dat de kans op een medaille groot was, wilde ik wat minder risico lopen. We vervingen de drievoudige pirouette door een dubbele, waardoor we een tiende aftrek hadden. Maar die drievoudige liep niet zo lekker."

Voor de ogen van haar ouders op de tribune werkte Van de Leur vervolgens een stabiele oefening af, waarbij ze wel een keer met een voet buiten de lijnen belandde. Het vlagsignaal was deze keer onvermijdelijk en, in tegenstelling tot bij de EK in Patras, terecht. In Griekenland werd haar het goud ontnomen door een verkeerd vlagsignaal. "Maar ik zie dit niet als revanche voor die bronzen medaille, hoor. Ik deed dit echt niet om te laten zien dat ik er nog steeds bij hoor. "

In Patras veroverde ze ook drie zilveren plakken. Het begint haar favoriete kleur te worden. "Zo veel verschil met goud was er vandaag niet, hoor", vond ze zelf. "Ik ben geen moment teleurgesteld geweest. Zilver is toch prachtig?"