VALENCIA - Christian Alberto 'Kily' González heeft in het duel met Valladolid (2-0) zijn enkelbanden volledig afgescheurd. De -jarige middenvelder van Valencia, woensdag de eerste tegenstander van Ajax in de tweede ronde van de Champions League, is zondagavond al geopereerd. De artsen verwachten dat de Argentijnse international ten minste drie maanden is uitgeschakeld.

Kily Gonzalez stuitte in blessuretijd op invaller David Aganzo. Hoewel het een onschuldige botsing leek, werd de Argentijn toch op een brancard van het veld gedragen en naar een ziekenhuis gebracht. Trainer Rafa Benitez dacht dat zijn spelbepaler de banden van de linkerenkel slechts had verrekt en dat hij alleen het duel met Ajax hoefde te missen.

De werkelijkheid bleek vele malen wreder. De blessure van Kily González komt hoogst ongelegen voor Valencia. De nummer drie van de Spaanse competitie, twee punten achter koploper Real Sociedad, kan ook al geen beroep doen op sterspeler Pablo Aimar. Deze scheurde vorige week een spier in het bovenbeen.

Valencia dankte de eenvoudige zege op Valladolid aan twee treffers van aanvaller Mista in het eerste half uur van de wedstrijd. Met het oog op de komende ontmoeting met Ajax werd Mista een kwartier voor tijd gewisseld voor Carew.

Benitez haalde ook middenvelder Baraja en aanvaller Sanchez in de tweede helft voortijdig naar de kant. Valencia startte met Canizares in het doel. Garrido, Marchena, Pelligrino en Carboni vormden de defensie. Ayala kwam helemaal niet in actie. Het middenveld van Valencia bestond uit Kily González, Baraja, Albelda en Angulo. Mista en Sanchez vormden het spitsenduo.

Barcelona en Real delen punten

De met veel verwachtingen omgeven kraker tussen Barcelona en Real Madrid liep zaterdagavond uit op een deceptie. Het duel eindigde in 0-0, een score die de thuisploeg gezien de kansen te kort deed. Bovendien keurde arbiter Cantalejo kort na rust een treffer van Kluivert af wegens buitenspel van Gabri.

Aanstekers, blikjes en fles whisky

Incidenten rond Figo ontsierden het duel. De oud-speler van Barcelona was voor de tweede maal terug in Camp Nou. Hij werd bij elke hoekschop bekogeld met munten, aanstekers, blikjes en zelfs een fles whisky. In de 69e minuut haalde Cantalejo de spelers naar de kant. De wedstrijd lag vijf minuten stil.

Madrids technisch directeur Valdano noemde de incidenten "het Spaanse voetbal onwaardig". Voorzitter Gaspart van Barcelona vond dat onzin. "Figo riep de ellende zelf over zich af. Hij provoceerde onze fans. Ik heb er een hekel aan dat mensen naar ons huis komen en zich zo gedragen."

Figo op zijn beurt hoonde de woorden van zijn oud-predident weg. "Wat een onzin. Hij had zelf maar eens op de plek moeten gaan staan waar ik de hoekschoppen moest nemen. Het was niet te doen. De woorden van Gaspart zijn niet serieus te nemen." Op basis van de verslagen van de scheidsrechter gaat in elk geval de Spaanse bond een onderzoek naar de gebeurtenissen instellen.

Twee jaar geleden, bij Figo's eerste optreden in Nou Camp sinds zijn vertrek naar Madrid, speelden zich vergelijkbare taferelen af. De Portugees zag er destijds van af corners te nemen, maar werd met munten en mobiele telefoons bekogeld elke keer als hij in de buurt van de zijlijn kwam. Daarna miste hij door een blessure twee wedstrijden met Real in Barcelona.

Real miste zaterdag behalve Zidane (rugblessure) ook Ronaldo, een andere speler die in Barcelona op een warm onthaal kan rekenen. De Braziliaan die dit seizoen nog niet kon imponeren zou griep hebben. Barça begon met de Nederlanders De Boer, Reiziger en Kluivert in de basis. De ploeg van Van Gaal kreeg de beste kansen tegen een Real dat het accent op de verdediging had gelegd. Vooral na rust werd het druk voor het doel van Casillas.

Kluivert

Kluiverts treffer kreeg geen goedkeuring omdat Gabri even ervoor in buitenspelpositie zou hebben gelopen. Cocu schoot even later van dichtbij net naast. Overmars verscheen tien minuten voor tijd in het veld voor Motta. Met een schot besliste hij het tegenvallende duel nog bijna.

Deportivo morst

Deportivo la Coruna kwam bij Sevilla niet verder dan een gelijkspel (1-1). Door Antonito was de thuisploeg al na vier minuten op voorsprong gekomen. Roy Makaay zorgde na rust voor de gelijkmaker. Het was zijn achtste doelpunt van het seizoen. Real Sociedad is voorlopig nog koploper in de Primera Division. Met Sander Westerveld in het doel werd het 0-0 bij Rayo Vallecano.