RIJSWIJK - Vlak voor de hervatting van de Champions League onderstreepte de enige Nederlandse deelnemer aan de lucratieve competitie voor beste Europese clubteams nog maar eens waarom hij de Nederlandse competitie aanvoert. Zonder noemenswaardige inspanningen ontdeed Ajax zich van Heerenveen (0-3), de club waarvan de Amsterdammers in het Abe Lenstra Stadion vijf jaar niet hadden gewonnen.

Vier dagen voor de uitwedstrijd bij Valencia zag de tevreden trainer Ronald Koeman rechtsbuiten Andy van der Meyde (2) en middenvelder Tomas Galasek scoren. Na afloop van de eenvoudige zege vernam de succesvolle oefenmeester ook nog eens dat concurrent Feyenoord met 1-0 had verloren van RKC.

Feyenoord ging verdiend onderuit

De voormalige arbeidersploeg uit Rotterdam-Zuid wekte op bezoek in Waalwijk geen moment de indruk dat hij alles opzij wil zetten voor de landstitel. Tot grote woede van de ontgoochelde trainer Bert van Marwijk ging een lamlendig spelend Feyenoord verdiend onderuit. De enige treffer kwam van de voet van invaller Jason Oost, vorig jaar nog uitkomend voor het beloftenteam van de Rotterdammers.

Topschutter PSV miste vier grote mogelijkheden

Bijna op de helft van de competitie heeft Feyenoord al zeven verliespunten meer dan koploper Ajax. PSV kan de landskampioen nog een beetje bijbenen. De Eindhovenaren hebben na de zege bij RBC (0-3) drie punten minder dan Ajax. Mateja Kezman, Andre Ooijer en Dennis Rommedahl zorgden voor de Eindhovense productie. Topschutter Kezman miste vier grote mogelijkheden.

FC Twente en AZ gaven vervolg aan een goede serie

In de schaduw van de topdrie klom FC Utrecht door een zege op NEC (3-2) naar de vierde positie. Ook FC Twente en AZ gaven vervolg aan een goede serie. De ploeg uit Enschede boekte tegen Vitesse de eerste thuiszege van het seizoen: 1-0. Trainer Co Adriaanse zag zijn AZ bij Roda JC winnen: 1-3.

FC Groningen won ook

Dankzij twee treffers in de slotfase boekte De Graafschap voor eigen publiek tegen NAC de tweede zege van het seizoen. De Doetinchemmers maakten in de laatste vier minuten een achterstand van 1-2 ongedaan (3-2). De Graafschap blijft wel de nummer achttien van de eredivisie. FC Groningen, de nummer voorlaatst, won namelijk ook. Spits Martin Drent scoorde bij FC Zwolle tweemaal: 0-2.

Het laatste voetbalnieuws via SMS!