HEERENVEEN - Een oud vrouwtje. Zo voelde Gretha Smit zich na de wereldbekerwedstrijd over vijf kilometer in Heerenveen. De winnares van het olympisch zilver op de 5000 meter stond door een knieblessure negen maanden buitenspel. Zij maakte zaterdag in Thialf haar rentree. Echt tevreden over haar tijd (7.14,16, zesde plaats) was ze niet: "Ik reed heel beroerd."

Het was echter al een klein wonder dat Smit op schaatsen kon staan. De 26-jarige Rouveense kwam vorige week tijdens de marathon van Haarlem, amper hersteld van de knieblessure, hard ten val. "Ik lag met zes andere vrouwen op het ijs", keek Smit terug. "Ik dacht nog: de knie houdt 't goed. Maar even later belandde iemand met haar knie in mijn rug."

Pijnstillers brachten weinig verlichting

Het gevolg was dat Smit met gekneusde ribben en een fikse bloeduitstorting op de rug aan de WB-wedstrijd begon. Elke snak naar lucht deed zeer. Pijnstillers brachten slechts een kleine verlichting. "Achteraf heb ik natuurlijk spijt van mijn deelname aan de marathon. Maar achteraf is 't altijd zo makkelijk. Dan was ik ook niet naar het Holland House gegaan." Want daar begon negen maanden geleden een periode vol blessureleed voor Smit. Na haar zilveren race in Salt Lake City liep ze tussen de feestvierende Hollanders de knieblessure op. Terug in Nederland constateerden artsen dat haar kruisband was afgescheurd. "Met die knie ging het goed. Nu heb ik weer last van mijn ribben. Het houdt ook niet op", verzuchtte ze.

"Bij de start schoot de pijn er van alle kanten in"

De rijdster van DPA had ruim elf seconden achterstand op winnares Claudia Pechstein. Barbara de Loor eindigde als derde, vlak voor Jenita Hulzebosch-Smit. De 'gehandicapte' Gretha Smit bleef overigens wel schaatssters als Groenewold (rugklachten) en de Canadese Klassen voor. Een knappe prestatie want zelfs de ijzers eronder binden, kostte Smit al een flinke krachtsinspanning. Eenmaal op het ijs begon haar lijdensweg pas echt. "Bij de start schoot de pijn er van alle kanten in. Het begin was echt dramatisch. Toen ik eenmaal in de schaatshouding zat, ging het wel."

"Ik ben al blij dat ik gestart ben"

Haar tijd (7.14,16, ruim boven haar persoonlijk record) interesseerde Smit weinig. "Dat was niet van belang", stelde de rijdster die na haar race letterlijk van de baan werd afgedragen. "Ik wilde me hier plaatsen voor de WK-afstanden. Wanneer daar geen goede tijd voor nodig was, had ik waarschijnlijk niet eens gereden. Het maakt me ook niets uit wanneer ik laatste Nederlandse zou zijn geworden. Ben al blij dat ik gestart ben."

Valpartij bracht vooral mentaal schade

Volgens haar coach Ingrid Paul bracht de valpartij in Haarlem vooral mentaal schade toe. "Ze maakt wéér een hele stap terug. Wanneer mag ik nu eindelijk schaatsen, vraagt ze zich af. Van die gekneusde ribben heeft ze een paar weken last. Dat is heel vervelend, zeker in deze opbouwfase."

"Ik ga me niet laplazerus trainen"

Smit wil de komende weken conditioneel verbeteren en concentreert zich op de NK-allround, eind december in Assen. Daar probeert ze vooral op de drie kilometer haar oude niveau te bereiken. Op een goed resultaat heeft ze weinig hoop. "Ik wil aan mijn start werken, maar ga me niet laplazerus trainen op de 500 meter."

Of ze deelneemt aan de Europese kampioenschappen allround, begin januari in Heerenveen, weet Smit nog niet. "Als ik goed ben wel. Maar ik wil niet als een halve malloot de vijfhonderd meter rijden en dan net onder de vijftig seconden eindigen." Met die titelstrijd is Gretha Smit amper bezig. "Op het einde van het seizoen wil ik een fatsoenlijke drie en vijf kilometer afleveren. Dan hoop ik weer op mijn oude niveau te zijn."