AMSTERDAM - Het zo goed aan het seizoen begonnen Ajax moet zich opmaken voor een seizoen zonder duels in de Champions League. De Amsterdammers verloren woensdagavond na een goede eerste helft volkomen onnodig van FC Kopenhagen (0-2) en zijn daardoor veroordeeld tot de minder prestigieuze en lucratieve UEFA-beker.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Trainer Henk ten Cate sprak van een trieste avond. "Dit tekent de onvolwassenheid van de ploeg, van een aantal spelers in elk geval", sprak de trainer van Ajax zwaar teleurgesteld.

"We hebben vier, vijf opgelegde kansen gehad. Zij krijgen er één. Het podium van de Champions League was heel belangrijk voor deze groep, vooral om te leren. De ploeg stapte de tweede helft met twee gedachten het veld op. In principe is er helemaal niets aan de hand en hoeven we alleen de nul te houden. We mochten zelfs een tegentreffer incasseren. Het rare is dat een aantal spelers na de 0-1 het hoofd verloor en ging rennen. Hier hebben we geen rekening mee gehouden. We waren overtuigd dat we de vorm hadden. Triest."

Geld

Behalve aanzien verloor Ajax, dat de uitwedstrijd nog won (1-2), ook veel geld. Directeur Maarten Fontein rekende afgelopen week nog voor dat Ajax minimaal negen miljoen aan de Champions League zou overhouden. De club spendeerde in het begin van dit jaar toevallig hetzelfde bedrag aan Klaas-Jan Huntelaar. De van Heerenveen overgekomen spits zou zich dus binnen een klein jaar helemaal hebben terugverdiend.

Het valt nooit te bewijzen maar zonder de inmiddels tot aanvalsleider van het Nederlands elftal gepromoveerde topschutter had Ajax zich vorig seizoen waarschijnlijk nooit voor de voorronde van de Champions League geplaatst. In de tweede ontmoeting met de Deense kampioen werd echter ook pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk het huidige Ajax van de topschutter is.

Huntelaar kon net als tijdens de eerste competitiewedstrijd tegen RKC niet overtuigen. De spits keek afgelopen zondag nog tevreden toe hoe zijn ploeggenoten de productie verzorgden. Hij werd tegen de kampioen van Denemarken echter niet uit de wind gehouden.

Stam

Jaap Stam kon maar moeilijk bevatten dat zijn club woensdagavond met 2-0 had verloren. "Dit is ongelooflijk", aldus de ex-international voor de microfoon van de NOS. "Het eerste uur was er niets aan de hand. Daarna ging het mis."

Stam vond het openingsdoelpunt van de Denen het omslagpunt. "We wisten vooraf dat ze vooral gevaarlijk zouden zijn bij dode spelmomenten, toch viel daar het doelpunt uit. We speelden in het vervolg te onrustig. Deze nederlaag komt hard aan, maar we moeten verder. Als we in de competitie goed gaan draaien, komen we er weer vanzelf bovenop."

Ajax maakte tegen FC Kopenhagen duidelijk dat het wat betreft scoren wel heel erg op Huntelaar leunt. De bekerwinnaar opende de wedstrijd zoals trainer Henk ten Cate dat graag ziet. Ajax speelde aanvallend, attractief en met branie. De Amsterdammers vergaten echter te scoren.

Mogelijkheden

Ajax kreeg voor rust zeven goede mogelijkheden. Gabri (3), Babel (2), Stam en Sneijder verzuimden FC Kopenhagen op grote achterstand te zetten. Zo kon het gebeuren dat de voor rust weggespeelde Denen tot hun eigen verbazing uitzicht op het hoofdtoernooi van de Champions League hielden.

Vanaf de zijkant keek trainer Ten Cate lijdzaam toe hoe FC Kopenhagen in de 59e minuut op voorsprong kwam. De oefenmeester waarschuwt zijn spelers weken voor het gegeven dat de Deense kampioen gevaarlijk is bij standaardsituaties. Toch zag hij gebeuren dat de geheel vrijstaande Michael Silberbauer ongehinderd een vrije trap achter de kansloze Stekelenburg kon werken: 0-1.

Pril

Na de eerste tegenslag bleek hoe pril het herstel van het vernieuwde Ajax nog is. De Amsterdammers toonden plotseling helemaal geen branie meer. De bekerwinnaar verloor de controle over de wedstrijd. Urby Emanuelson verspeelde de bal onnozel aan William Kvist. De Deense middenvelder schoot hard voor het doel en zag tot zijn eigen verbazing hoe Thomas Vermaelen de bal achter zijn eigen doelman werkte: 0-2.

FC Kopenhagen had in de slotfase ook nog het geluk dat Huntelaar op de lat kopte. Zo herhaalde de geschiedenis zich in de Amsterdam ArenA en was Ajax net als vijf jaar geleden over twee duels volledig onnodig de mindere van de Deense kampioen.