WAALWIJK - Bij Feyenoord zag Jason Oost vorig jaar geen toekomst meer. De twintigjarige middenvelder hoefde dan ook niet lang na te denken toen hij het beloftenteam van de Rotterdammers in de zomer kon verruilen voor de hoofdmacht van RKC. In dienst van zijn nieuwe werkgever beleefde de jeugdinternational zaterdagavond het mooiste moment uit zijn loopbaan. Nauwelijks twee minuten in het veld strafte hij zijn oude club voor de collectieve wanprestatie die het in Waalwijk leverde: 0-1.

Gehuld in het shirt met nummer veertien bekroonde Oost zijn eerste balcontact met de openingstreffer. Met een geplaatst schot voorkwam hij dat L'Ami in zijn eerste officiële wedstrijd voor Feyenoord het doel schoon hield. Dolgelukkig van vreugde vierde Oost zijn treffer met een lange sprint langs de volle tribunes van de inmiddels weer subtopper in de eredivisie.

Verslagen

Net als zijn meeste ploeggenoten keek L'Ami verslagen toe hoe de jonge middenvelder zijn doelpunt uitzinnig van vreugde vierde. De 36-jarige doelman had zo graag gehad dat niet Oost maar hij na afloop in het middelpunt van de belangstelling had gestaan. L'Ami is alweer bezig aan zijn zeventiende seizoen in het betaalde voetbal. Hij speelde bij Excelsior, PSV, SVV, Dordrecht'90, Heracles, Sparta, Heerenveen, Cambuur, Telstar en Excelsior.

Anonimiteit

Echt bekend werd L'Ami echter nooit. Slechts een enkele keer trad hij uit de anonimiteit. Op zoek naar een werkgever trok hij ooit met een caravan langs diverse clubs in Nederland en België.

Hij trainde waar hij maar kon. In afwachting van een mogelijk contract sliep hij in de caravan. Met zijn overstap naar Feyenoord leek L'Ami afgelopen zomer in alle anonimiteit afscheid te nemen van het betaalde voetbal. Onverwacht haalde hij dit seizoen alsnog het nieuws. L'Ami redde vorige maand twee kinderen uit een brandend huis.

Zonder bezieling

Door blessures van Zoetebier en Lodewijks verwierf hij zaterdag onverwacht ook nog als doelman weer bekendheid. L'Ami keepte een foutloze wedstrijd maar kon het ook niet helpen dat de meeste van zijn ploeggenoten speelden alsof ze aan de vooravond van een moeilijke wedstrijd in de Champions League stonden. Feyenoord, vorige week nog te sterk voor PSV, speelde zonder enige bezieling en bracht RKC geen moment in gevaar. Doelman Van Dijk hoefde slechts drie afstandsschoten van Paauwe onschadelijk te maken.

RKC kreeg veel meer mogelijkheden. Van den Berg stuitte net als Hoogendorp op L'Ami. De laatstgenoemde topschutter van de Waalwijkers miste bovendien nog drie keer in kansrijke positie.

Één mogelijkheid was genoeg

Zijn vervanger Oost had in de 82e minuut aan één mogelijkheid voldoende. Met een geplaatst schot verwees de middenvelder zijn oude club verder terug in de titelrace met Ajax en PSV. Feyenoord heeft inmiddels al zeven punten minder dan de koploper uit Amsterdam.

'Collectieve wanprestatie'

"Onbegrijpelijk, ik ben ontgoocheld", foeterde coach Van Marwijk na afloop. "Dit was een collectieve wanprestatie van ons. We willen zo graag kampioen worden. Maar ik heb echt het idee dat sommige jongens weigeren te begrijpen waar het echt omgaat. Soms haal je het niet met fraaie hakjes en kapbewegingen. Ik mis de echte winnersmentaliteit en dat is een hele kwalijke zaak. Mijn geduld raakt met sommige jongens echt op. Zeker omdat ze hebben bewezen dat ze wel degelijk kunnen voetballen."