HEERENVEEN - Op anderhalve week na is Ronald Koeman een jaar hoofdtrainer van Ajax. Vorig seizoen veroverde hij meteen de dubbel (kampioenschap en beker), maar de veeleisende coach was verre van tevreden. Intussen is duidelijk geworden dat hij Ajax naar zijn had heeft gezet. De 3-0-winst op Heerenveen was daarvan ook een bewijs.

Vijf jaar geleden had Ajax voor het laatst in de competitie in Heerenveen gewonnen. Vorig seizoen ging de ploeg zelfs met 5-1 ten onder in Friesland. Dit jaar is alles anders. Ajax is onder Koeman uitgegroeid tot een hechte ploeg die in de eredivisie weing steken laat vallen. Het spel is dit seizoen redelijk tot goed en Ajax kan in meer systemen spelen, waardoor het tegenstanders verrast.

'We zijn enorm gegroeid'

"Dat we hier eindelijk weer eens winnen, geeft aan dat we enorm gegroeid zijn. We hebben veel voetballend vermogen en veel rust, ik ben daar heel tevreden over", zei Koeman, die niet schroomt zijn spelers te bekritiseren als ze slecht spelen. Behalve de zege was de rentree van Litmanen in het Abe Lenstra Stadion een ander winstpunt. Hij viel na vijf weken blessureleed in de 66e minuut in voor Mido. Litmanen speelde voor het eerst samen met Van der Vaart.

Fit

Normaal gesproken valt Ibrahimovic in voor Mido, maar met het oog op de wedstrijd in de Champions League tegen Valencia liet Koeman de Fin invallen. "Hij is helemaal fit, zelfs fitter dan het moment dat hij bij ons kwam."

Valencia

De vraag is of beiden samen spelen tegen Valencia. Koeman heeft tal van mogelijkheden. Litmanen kan als rechtshalf spelen, als tweede spits en centraal, maar op die positie was Pienaar tegen Heerenveen de uitblinker. Van der Vaart kan behalve als linkshalf, ook centraal spelen en in de spits. Koeman liet doorschemeren dat hij èn Litmanen èn Van der Vaart op zal stellen. "Op het middenveld heb je dan veel rust, balvastheid en voetballend vermogen."

Heerenveen verzwakt

Vooral bij Heerenveen is veel veranderd. In geen enkel opzicht vertoont de ploeg trekjes van de vorige succesvolle jaren. Het team is vooral voorin verzwakt door het vertrek van Allbäck. De jonge Denneboom kreeg daardoor zijn kans van De Haan, maar hij heeft nog niet aangetoond het vereiste niveau (subtop) aan te kunnen.

Onzichtbaar

Tegen Ajax was hij volstrekt onzichtbaar. Zoals heel Heerenveen het liet afweten. Ook huurling De Jong van PSV blijkt geen meerwaarde. De ploeg straalde geen bezieling uit, geen wilskracht en liet zich in de eerste helft wel erg makkeljk opzij zetten. Pas na de rust herstelden de Friezen zich enigszins. De ploeg speelde agressiever en opportunistischer, al ontbrak de echte overtuiging in het spel.

Wat kon Heerenveen ook anders dan risico's nemen? Ajax ging met een 2-0 voorsprong de rust in. Nadat Vayrynen in de derde minuut had verzuimd te scoren voor de Friezen, toonde Van der Meyde zich daarna wel koelbloedig. De rechterspits stond aan de linkerkant, omdat hij dan minder voorspelbaar is in zijn acties.

Fraai

Ajax speelde geconcentreerd, gedreven, fel in de duels en gaf achterin haast niets weg. Toch viel de tweede treffer pas in de 38e minuut, via een vrije trap van Galasek. Ook daarna bleef Ajax jagen op meer goals, net als vorige week tegen NEC. Van der Meyde besliste fraai de wedstrijd, de voorzet was van Witschge.