AMSTERDAM - Twee jaar geen partij judoën en meteen Nederlands kampioen worden. Silvia Winters haalde die stunt zaterdag uit in Amsterdam. De 21-jarige judoka uit Steenwijk heeft zoveel talent dat ze praktisch onvoorbereid de titel opeiste.

In de klasse tot 57 kilogram sprong ze in het gat dat de van een schouderblessure herstellende Deborah Gravenstijn achterliet.

Verbaasd

Het mooiste kunststukje stond tot het weekeinde op naam van Patrick van Kalken. Hij kroonde zich twee jaar geleden in Polen ongetraind tot Europees kampioen. Maar hij had door een gekwetste pols een paar weken niet kunnen oefenen. Bij Winters ging het om twee jaar. "Ik ben ook echt verbaasd", straalde ze na afloop. "Als ik naar die medaille kijk denk ik: wat is dit?"

Dat ze goed iemand omver kon gooien, wist ze wel. Winters doet al sinds haar zevende jaar aan judo en was in 1999 derde op het EK junioren. Maar plots had ze het 'helemaal gehad' en stopte. Het begon een maand geleden toch weer te kriebelen toen ze haar vriend Huseyin, ook een judoka, elke dag thuis hoorde komen met enthousiaste verhalen over hoe fijn hij had getraind. "Ik ging een keer kijken en was weer verkocht."

"Het is een begin"

Winters schreef zich in bij het judo sportinstituut in Schiedam, ging zaterdag voor de lol de mat op bij de NK in de Sporthallen Zuid en wandelde tot ieders verrassing zo naar de finale. Daarin versloeg ze favoriete Mirjam Polak. De winnares vindt judo inmiddels weer zo leuk dat ze serieus wil proberen om ook internationaal door te breken. "Ik zie dit als een begin."

Winters gaat binnenkort in Hoogvliet een kijkje nemen bij kampioenenkweker Chris de Korte. Ze heeft er wel oren naar om door de trainer van olympisch kampioen Mark Huizinga gedrild te worden.

Op haar weg naar de top moet ze wel opboksen tegen Deborah Gravenstijn, in 2001 nog tweede van de wereld. "Natuurlijk scheelt het dat Gravenstijn er niet was", erkende Winters. "Zij is een topjudoka, maar ik wil absoluut de strijd met haar aangaan."

Bosch en Boontje

In de andere gewichtsklassen was de spanning alleen aanwezig bij het finaleduel tussen Edith Bosch en Nicky Boontje tot 70 kilogram. Zij strijden al jaren tegen elkaar, met als inzet een plaatsje op de EK's, WK's en Olympische Spelen.

Bosch toonde met haar zilveren Europese medaille in mei al aan dat ze voorlopig de beste is. Ze liet dat weer zien in Amsterdam, maar moest ongelofelijk diep gaan om Boontje van zich af te schudden. Pas in de verlenging na 5.22 minuten knokken lukte het haar om een geslaagde worp te plaatsen.

Hartsvriendinnen

De twee judoka's kennen elkaar door en door. "We waren vroeger hartsvriendinnen, maar toen won ze steeds van me", zei Bosch. "Nu is het contact wat verwaterd. Ik heb toch steeds in mijn achterhoofd dat ze een concurrente is." Boontje en Bosch mogen komend voorjaar wel samen naar de internationale A-toernooien. Daar vechten ze hun concurrentiestrijd verder uit.

Vreselijk

Claudia Zwiers (-78 kg) werd voor de achtste keer Nederlands kampioene. Op haar 29e verjaardag versloeg ze in de finale na 42 seconden Denise Jongekrijg. "Iedereen denkt dat ik hier zomaar eventjes win, maar dat is echt niet gemakkelijk", zei Zwiers. "Alle toppers vinden het NK het vreselijkste toernooi van het jaar, want je kunt eigenlijk alleen maar afgaan."

Zwiers wil nog doorgaan tot de Spelen van 2004. Ze kan Veronique Akkermans en Jessica Gal nog achterhalen die met tien Nederlandse titels recordhoudsters zijn. Nynke Klopstra (-48 kg) en Francoise Harteveld wonnen voor de vijfde keer, Dani Libosan (-52 kg) en Danielle Vriezema (-63 kg) voor de tweede keer.