BOCHUM - Bayern München is, evenals FC Nürnberg en Werder Bremen, na twee duels in de Bundesliga nog zonder puntenverlies. De titelverdediger heeft echter pas vier doelpunten gemaakt en bezet daardoor de derde plaats.

De helft van de productie staat op naam van Roy Makaay, die topaankoop Lukas Podolski voorlopig tot bankzitten veroordeelt.

De Nederlandse spits, die in de slotfase plaatsmaakte voor Podolski, opende zondagavond uit bij het gepromoveerde VfL Bochum de score vlak voor rust. Het was zijn eerste opmerkelijke wapenfeit. Verdediger Philipp Lahm redde Bayern, met de winnende treffer halverwege de tweede helft: 1-2. Verdiend was dat niet.

Fabio Junior had de thuisclub op gelijke hoogte gebracht. Voor de onpartijdige bezoeker had het daarbij in de driehonderdste wedstrijd van Bayern-coach Felix Magath als trainer mogen blijven.

De Jong

Nigel de Jong voorkwam zaterdag dat de discussie over zijn functioneren bij Hamburger SV verder oplaaide. De middenvelder voorkwam na een hoekschop van Rafael van der Vaart dat zijn ploeg de uitwedstrijd bij Energie Cottbus verloor (2-2). Het gelijke spel betekende wel een nieuwe teleurstelling voor Hamburger SV dat de eerste competitiewedstrijd tegen Arminia Bielefeld ook al niet won (1-1).

De Jong hoorde na afloop dat hij niet als maker van het tweede doelpunt van HSV de boeken ingaat. Verdediger Ziebig van Cottbus zou de bal na De Jong nog hebben geraakt. Het deed aan diens goede spel weinig af. De oud-Ajacied kon ook wel een succesje gebruiken na de kritiek van de afgelopen weken. Trainer Thomas Doll nam hem steeds in bescherming. "We kunnen nog veel plezier aan De Jong beleven", hield Doll vol. "Maar het klopt dat Nigel meer moet brengen."

Van Marwijk

Trainer Bert van Marwijk keek lijdzaam toe hoe zijn Borussia Dortmund voor eigen publiek gelijkspeelde tegen Mainz 05: 1-1. Amedick zorgde nog wel voor de openingstreffer maar Edu maakte gelijk: 1-1. Dick van Burik kan wel tevreden terugkijken. De verdediger van Hertha bleef zaterdag eenvoudig overeind tegen Hannover: 4-0. De club uit Berlijn mag zich met vier punten voorlopig subtopper noemen.