ALMELO - Heracles Almelo heeft in de eerste competitiewedstrijd een klap uitgedeeld die in het Twentse land nog lang zal nadreunen. In de streekderby met FC Twente won de underdog op eigen veld met 3-0. Biseswar, de grote man, Quansah en Tanghe scoorden.

Heer en meester was FC Twente, zoals het dat aan zijn stand was verplicht. Tot de 38e minuut. Geheel onverwacht kopte Quansah in uit een hoekschop van Biseswar, een invaller. Ineens stond de wedstrijd op zijn kop.

Wilkshire

FC Twente had een fors overwicht, maar pakte op de beslissende momenten niet door. Daar moest verandering in komen, vond kennelijk rechtsachter Wilkshire. De Australische debutant, in de zomer nog actief met Hiddink op het wereldkampioenschap, maaide Klavan omver. Scheidsrechter Wegereef gaf onmiddellijk rood.

Zo stond Heracles voor de eerste keer in meer dan twintig jaar op voorsprong in een competitietreffen in de eredivisie met FC Twente en had het nog een man meer in het veld ook. Vorig seizoen, het jaar waarin de Twentse derby op het hoogste niveau door de Almelose promotie terugkeerde op de kalender, wonnen de Enschedeërs twee keer. In Almelo werd het zelfs 0-4.

Aanvankelijk zag het er naar uit dat het weer die kant zou uitgaan. FC Twente was zwaar in het offensief. Een drietal schoten van N'Kufo misten echter de kracht, een kopbal van Niemeyer verdween in de handen van doelman Pieckenhagen. Toch leek aan Enschedese kant de gedachte te overheersen dat het wel goed zou komen.

Na de hervatting, in een bijna onmogelijke positie, pakte FC Twente de zaken wat energieker aan. Het overwicht bleef ondanks de numerieke minderheid, de kansen waren beperkt. Een aardige inzet van Touma, daar bleef het bij. Drie wissels (Bakkal, Gakhokidze, Afonso) van de teruggekeerde coach Rutten ten spijt. Heracles kreeg daardoor de ruimte, Tanghe forceerde kort voor tijd de beslissing, Biseswar tekende in de slotseconde voor 3-0.