AMSTERDAM - Onder luid applaus van de eigen optimistische aanhang opende Ajax zondagmiddag de competitie met een ruime zege op RKC (5-0). Wesley Sneijder (2), Ryan Babel, John Heitinga en Mauro Rosales maakten de treffers voor de bekerwinnaar die zich woensdag ten koste van FC Kopenhagen voor de Champions League wil plaatsen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Amsterdamse toeschouwers genoten nog intenser toen ze op de hoogte werden gesteld van de ruime nederlaag die Feyenoord bij FC Groningen leed. Bij het zien van de beelden van het duel tussen Ajax en RKC zal trainer Erwin Koeman van de Rotterdamse club met een jaloerse blik naar de selectie van Ajax kijken.

Trainer Henk ten Cate maakte geen plaatsje op de bank vrij voor Markus Rosenberg en Angelos Charisteas. De aanvallers, allebei ooit voor vijf miljoen aangetrokken, moesten het duel vanaf de tribune bekijken. Ook Kenneth Perez kan voorlopig niet op een basisplaats rekenen. Babel is voorlopig de eerste linksbuiten van Ajax, dat geen kind aan RKC had.

Op aangeven van Rosales opende Babel in de 33e minuut de score. Sneijder maakte in de 44e minuut de tweede treffer. Scheidsrechter Wiedemeijer zag vlak voor dit doelpunt niet dat George Ogararu aanvaller Hans van de Haar hard tegen de grond werkte. John Heitinga (52) en opnieuw Sneijder (69e minuut) zorgden na rust voor de ruime zege.

Ten Cate nam met het oog op de ontmoeting komende woensdag tegen FC Copenhagen weinig risico en haalde Sneijder en Gabri vervroegd naar de kant. Ook met ex-internationals als Roger en Perez bleef Ajax de wedstrijd tot en met de laatste minuut domineren. Mauro Rosales maakte in de 88e minuut de vijfde treffer van Ajax.