GRONINGEN - Het ontmantelde Feyenoord is met een grote sof begonnen aan het nieuwe seizoen. Zonder het vertrokken koningskoppel Kuijt/Kalou ging de Rotterdamse ploeg zondag kansloos onderuit bij FC Groningen (3-0). Voorzitter Jorien van den Herik zal snel zijn goedgevulde portemonnee moeten trekken om de groeiende onrust binnen en buiten de volksclub enigszins weg te nemen.

Feyenoord trad in de 'Groene Hel', zoals het nieuwe Euroborgstadion in de volksmond heet, met vijf nieuwelingen aan: Henk Timmer, Benjamin de Ceulaer, Stein Huysegems, Joonas Kolkka en Theo Lucius. De laatste droeg zelfs de aanvoerdersband als opvolger van clubicoon Kuijt. FC Groningen begon aan de wedstrijd met elf vertrouwde namen en met vier nieuwkomers op de bank.

Van Hooijdonk

Beide ploegen hielden elkaar in de eerste helft goed in bedwang. Feyenoord trachtte veelvuldig via Pierre van Hooijdonk, die als aanvalsleider fungeert totdat de opvolger van Kuijt is binnengehaald, een opening te forceren. De 36-jarige spits had het echter moeilijk tegen het centrale verdedigingsduo Kruiswijk/Sankoh.

Ook kon Van Hooijdonk weinig goed doen bij arbiter René Temmink, die onder meer op slag van rust weigerde een strafschop toe te kennen na wat duw- en trekwerk van Kruiswijk.

Blessure

Feyenoord, dat in de gehele wedstrijd niet één uitgespeelde kans afdwong, zag verdediger Vlaar in de 33e minuut wegvallen met een enkelblessure. Pieter Collen kwam als rechtsback het veld in waardoor Greene naar het centrum verhuisde.

FC Groningen, dat in de eerste helft eveneens moeite had met het creëren van kansen, leek vlak voor de rust te profiteren van de omzettingen aan Rotterdamse kant. Mark-Jan Fledderus schoot echter net naast en spits Erik Nevland, naar verluidt in de belangstelling bij Feyenoord, stuitte op doelman Timmer.

De Noorse aanvaller had kort na de pauze wel succes. Hij profiteerde met een slim kopballetje van een grote chaos in de Rotterdamse defensie waarin met name Greene en Timmer verzuimden tijdig in te grijpen, 1-0. Kort daarna had Glen Salmon de tweede Groningse treffer op zijn schoen. In riante positie miste hij evenwel jammerlijk.

Vernederd

Koen van de Laak herstelde die pijnlijke blunder van zijn ploeggenoot snel. Hij rondde na een uur een vloeiende aanval van de thuisploeg koel af, 2-0. Dat deed Salmon eveneens in de 68e minuut: 3-0. Het vernederde Feyenoord, dat in Groningen naast Kuijt en Kalou ook Hofs (geschorst) en Castelen (geblesseerd) behoorlijk miste, verlangde toen al lang naar het eindsignaal.