ALKMAAR - De twijfels over de sterkte van het gerenoveerde AZ zullen na zaterdag bij iedereen zijn verdwenen. Op zeer overtuigende wijze toonden de Alkmaarders aan ook het nieuwe voetbalseizoen een belangrijke rol te gaan spelen in de eredivisie. AZ overrompelde in het nieuwe DSB-stadion NAC Breda met liefst 8-1.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Vooral in de tweede helft speelde AZ de tegenstander zoek. Binnen precies tien minuten, van de 54e tot de 64e minuut, bouwde de nummer twee van de voorbije voetbalcompetitie de voorsprong van 2-1 uit naar 6-1.

Cziommer

Nieuwkomer Simon Cziommer scoorde drie keer, waarvan één doelpunt uit een schitterende vrije trap. Danny Koevermans (twee), Joris Mathijsen, Stijn Schaars en Tim de Cler maakten de andere treffers. Enig minpuntje voor de Noord-Hollandse club was de tegengoal, waarbij de nieuwe doelman Joey Didulica in de fout ging.

Druk

Louis van Gaal zal, hoe gek ook, enigszins gemengde gevoelens over hebben gehouden aan de monsterscore. De trainer van AZ probeerde er de laatste weken van alles aan te doen de druk weg te halen bij zijn ploeg.

Van Gaal vertelde herhaaldelijk het "belachelijk" te vinden dat zijn elftal door sommigen wordt gezien als titelkandidaat. De 8-1-zege werkte er niet bepaald aan mee om het verwachtingspatroon naar beneden te halen. De euforie bij de supporters van AZ kende in de tweede helft in elk geval al geen grenzen meer.

Bouwjaar

Van Gaal vindt AZ geen titelkandidaat, omdat hij dit seizoen ziet als een 'bouwjaar'. De selectie van AZ onderging de laatste maanden namelijk een ware metamorfose. In vergelijking met vorig seizoen heeft Van Gaal veel meer spelers tot zijn beschikking. Dat kan van doorslaggevende betekenis zijn.

De Alkmaarders versterkten zich de voorbije periode met negen, vooral jonge, voetballers. Daar tegenover stond het vertrek van de routiniers Henk Timmer, Kenneth Perez, Denny Landzaat, Barry van Galen en Tarik Sektioui. Van de nieuwelingen startten doelman Joey Didulica, Gijs Luirink en Simon Cziommer zaterdag tegen NAC in het basiselftal.

Verjongingskuur

Barry Opdam lijkt voorlopig het belangrijkste slachtoffer van de 'verjongingskuur'. De speler, die tot kort voor de start van het wereldkampioenschap deel uitmaakte van het Nederlands elftal, is zijn basisplaats in het centrum van de verdediging kwijtgeraakt aan Luirink. Luirink, die overkwam van FC Groningen, was een van de uitblinkers bij Jong Oranje op het gewonnen Europees kampioenschap in juni.

Moussa Dembélé, Julian Jenner, Rogier Molhoek, Maarten Martens en Khalid Sinouh, vijf andere aankopen, begonnen op de reservebank. De IJslandse versterking Joey Gudjonsson ontbrak tegen NAC door een hamstringblessure