DEN HAAG - Slap en ongeïnspireerd is SC Heerenveen de nieuwe voetbalcompetitie begonnen met een "gestolen" zege bij ADO Den Haag. De Friezen wonnen zaterdag in het Zuiderpark dankzij een treffer van Alves in blessuretijd met 2-3.

Rankovic en Tininho (strafschop) scoorden voor ADO, Bosvelt en Yildirim maakten de andere Friese treffers. De wijze waarop beide elftallen het duel aanvingen, voorspelde weinig goeds. Alsof de oefencampagne nog aan de gang was en er van een eredivisieduel nog geen sprake was.

Ambities

Vooral Heerenveen was dat aan te rekenen, aangezien de UEFA-cupdeelnemer toch echt ambities heeft voor een klassering in de subtop. ADO Den Haag wil zich zien te handhaven, zodat er volgend seizoen in het nieuwe stadion in Den Haag in elk geval eredivisievoetbal te bewonderen valt.

Het duurde tot in de achttiende minuut voordat de eerste kans (Mols) zich aandiende. Van de zijde van Heerenveen werd tot de 26e minuut niets vernomen. Een vrije trap van Pranjic vormde het eerste, bescheiden, doelgevaar.

Schrikken

Dat Rankovic de thuisclub vijf minuten voor rust met een intikker op voorsprong bracht, was voor de toeschouwers even schrikken. Niet alleen zij werden wakker geschud, dat gold ook voor Heerenveen. Via Bosvelt was het in de eerste de beste aanval raak, 1-1.

Via een benutte strafschop van Tininho kwam ADO na rust weer op voorsprong, waarna Heerenveen nauwelijks veerkracht had. Trainer Gertjan Verbeek probeerde twintig minuten voor tijd wat te forceren met een drievoudige wissel. Rechtsbuiten Ugur Yildirim beloonde als invaller zijn coach met de gelijkmaker, acht minuten voor het einde uit een vrije trap. De winnende goal van Alves, ver in blessuretijd en uit het niets, was veel meer dan Heerenveen eigenlijk had verdiend.

Willem II

Willem II heeft de eerste thuiswedstrijd van het seizoen in een overwinning omgezet. In Tilburg won de ploeg van de in de eredivisie debuterende hoofdcoach Dennis van Wijk met 2-1 van FC Utrecht.

Het duel lag in de beginfase een kwartier stil vanwege onweer. Utrecht stond toen al op 1-0, door een snelle goal van Fortuné. Nog voor rust maakte El Hamdaoui uit een strafschop gelijk. Redan besliste de wedstrijd vlak voor tijd in Brabants voordeel: 2-1.

Roda

Roda JC had zaterdagvond meer moeite met het gepromoveerde Excelsior dan het lief was. Ondanks een langdurig veldoverwicht en een handvol opgelegde kansen bleven de Limburgers bij 0-1 steken. Een eigen treffer van de van Feyenoord gehuurde Gyan na een voorzet van Cissé bezorgde Roda JC al na negen minuten die voorsprong.