IZMIR - De Nederlandse volleyballers hebben zaterdagavond in Izmir de finale bereikt van de European League. De favoriet won in de halve eindstrijd van de Final Four van gastland Turkije, met zeer veel moeite en niet in de laatste plaats dankzij de brede selectie: 3-2.

Oranje besliste het enerverende duel op uiteraard zeer vijandig terrein in de vijfde set op het vierde matchpoint. Een goed blok van Jairo Hooi was de bevrijding: 23-25, 25-22, 23-25, 25-23, 17-15.

Zondag is Kroatië, dat Griekenland met 3-1 versloeg, de tegenstander. Bij winst is de ploeg van bondscoach Peter Blangé verzekerd van de A-status bij NOC*NSF.

De recordinternational, die als coach de aandacht op zich vestigde bij Ortec.Nesselande, liet Dirk-Jan van Gendt het spel verdelen met Kristian van der Wel als diagonaalaanvaller.

Deze keek niet terug op zijn gelukkigste wedstrijd van het tot dusver zo succesvolle seizoen. Naast Hooi, die de volle 2,5 uur meedeed, was Wytze Kooistra de tweede middenman. Hij maakte in de vierde set plaats voor Rob Bontje.

Opmerkelijk

De opmerkelijkste vervanging betrof in die fase van de hete strijd routinier Guido Görtzen. De 36-jarige passer-loper zat er helemaal doorheen. Aan zijn jeugdige ploeggenoot Jan-Willem Snippe, 20 pas, de opdracht het af te maken.

De onervaren tweemeterman van Nesselande slaagde cum laude in het Turkse 'gekkenhuis' met drieduizend uitzinnige fans. Eerder in het duel was overigens het omgekeerde - oud voor jong - gebeurd: Marko Klok, de 38-jarige buitenaanvaller en ex-libero, draafde op om Jeroen Rauwerdink (20) te ontzetten.