ROTTERDAM - Voor Faas Wilkes heeft zaterdag in de Sint-Laurenskerk in Rotterdam voor de laatste keer het Wilhelmus geklonken. De voormalige dribbelkoning speelde 38 interlands waarin hij 35 keer scoorde. Hij overleed dinsdag op 82-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

Na een indrukwekkende uitvaartplechtigheid speelde de organist nog één keer het Wilhelmus voor Wilkes. Daarna werd de geboren Rotterdammer in besloten kring begraven. In de Sint-Laurenskerk bevonden zich bekenden uit de voetbal-, media-, en zakenwereld. Johan Cruijff, voor wie Wilkes zijn grote idool was, ontbrak.

KNVB-voorzitter Jeu Sprengers was zaterdag tijdens de drukbezochte herdenkingsdienst één van de sprekers. De Limburger bood namens de voetbalbond excuses aan voor het feit dat Wilkes slechts 38 keer voor Oranje uitkwam.

Niet welkom

De oud-speler van onder meer Internazionale, Torino, Valencia en Levante was in de begin jaren vijftig jarenlang niet welkom in het Nederlands elftal wegens zijn buitenlandse profavonturen. De KNVB was destijds nog volledig in de ban van het amateurisme.

"Dat hadden wij anders moeten doen", betoogde Sprengers. "We moeten aanvaarden dat zo'n prachtige organisatie als de KNVB ongelijk had in die kwestie. Daarvoor betuig ik nu spijt aan Faas en aan het gehele Nederlandse volk. Hen is zeker vier jaar lang een uniek talent onthouden."

Groot mens

Sprengers noemde Wilkes een groot voetballer en een groot mens. "De lach was zijn leven, zoals de familie mooi omschreef. Hij heeft meer gegeven dan genomen. Ik wil hem bedanken voor alles wat hij heeft gedaan voor de ontwikkeling én het imago van het voetbal in Nederland. Zijn naam staat geschreven in de palm van onze hand. Dat betekent: Je blijft bij ons."

Burgemeester Ivo Opstelten roemde Wilkes, ereburger van Rotterdam en tevens naamdrager van een jaarlijkse sportprijs voor uitzonderlijke prestaties in de Maasstad, ook om zijn relativeringsvermogen. Hij haalde daarbij enkele uitspraken van de overleden volksheld aan. "Voetbal is mijn werk, maar niet mijn leven." En: "Je hoofd is om mee te denken, niet om mee te voetballen."

Opstelten: "Faas Wilkes was een topsporter van internationale allure. Het voetbal en de stad hadden zich geen betere ambassadeur kunnen wensen. Faas zal altijd aan Rotterdam verbonden blijven."