WASHINGTON - Drievoudig olympisch kampioene Marion Jones is betrapt op het gebruik van epo. Dat hebben Amerikaanse media zaterdag gemeld. De Amerikaanse atlete zou positief hebben getest tijdens de Amerikaanse atletiekkampioenschappen in Indianapolis, afgelopen juni.

Nog voordat het nieuws over de vermeende positieve test uitlekte, had Jones zich al afgemeld voor de Golden League-wedstrijden in Zürich, die vrijdag werden afgewerkt. Wegens "privé-omstandigheden" was de atlete onmiddellijk teruggekeerd naar de Verenigde Staten.

Zowel de internationale atletiekfederatie IAAF, als het Amerikaans olympisch comité wilde niet reageren op de affaire. Een woordvoerder van de IAAF vertelde dat hij geen reactie kon geven zolang de uitslag van de B-staal niet bekend is.

Sydney

Jones werd wereldberoemd toen ze tijdens de Olympische Spelen van Sydney (2000) goud won op de 100 meter, 200 meter en de 4x400 meter. Daarnaast veroverde ze brons bij het verspringen en de 4x100 meter.

De laatste jaren wordt haar naam geregeld in verband gebracht met doping. Het Amerikaanse anti-dopingagentschap onderzoekt al geruime tijd of Jones betrokken is bij het dopingschandaal rond het BALCO-laboratorium. Haar ex-man, voormalig kogelstoter CJ Hunter, zou hebben verklaard dat hij Jones zou hebben geïnjecteerd met verboden middelen en dat hij heeft gezien dat ze zichzelf bediende van dope.

Montgomery

Nadat de relatie met Hunter op de klippen liep, werd Jones de partner van sprinter Tim Montgomery. De voormalig wereldrecordhouder werd voor twee jaar geschorst wegens zijn betrokkenheid bij de BALCO-affaire. "Maar Marion Jones is altijd 'schoon' geweest", sprak de zaakwaarnemer van de atlete. "Ze heeft nimmer prestatiebevorderende middelen genomen. Nooit gedaan. En dat zal ze ook nooit doen."

Jones riskeert een schorsing van twee jaar indien inderdaad kan worden aangetoond dat ze dope heeft gebruikt.