ZURICH - Bram Som heeft na zijn Europese titel op de 800 meter voor een nieuw hoogtepunt in zijn carrière gezorgd. De middenafstandloper verbeterde vrijdag bij de Golden League-wedstrijd in Zürich het belegen nationale record op de 800 meter.

Som liep met 1.43,45 het 21 jaar oude record, dat met 1.43,56 op naam stond van Rob Druppers, uit de boeken.

Som had de ideale tegenstand voor een snelle race. Hij kon mee in het spoor van de snelle Zuid-Afrikaan Mulaudzi en Keniaan Bungei en hield stand tot op de meet. Mulaudzi won in 1.43,38, Som spurtte naar de tweede plek. "Ik heb bewezen dat ik echt de beste van Europa ben. Dit record betekent heel veel voor me; ik wilde het vandaag lopen", aldus Som na afloop.

Strijdlustig

Alles viel op zijn plaats, reageerde een uitgelaten Som. "Ik was heel strijdlustig en heb heel aanvallend gelopen. Bovendien was het weer goed, het lopersveld sterk en de vorm uitstekend." Hij verbeterde de tijd van Druppers met 0,11 seconde. De Utrechter liep die tijd in Keulen op 25 augustus 1985. "Deze nieuwe recordtijd blijft nog wel even staan."

De 26-jarige kampioen uit Arnhem was al twee dagen voor de race in Zürich naar de Zwitserse stad afgereisd. Op advies van zijn begeleider Ellen van Langen. "Ik heb hier twee dagen volledige rust genomen. Ellen zei tegen me dat ik deze vorm moest uitbuiten, want hij komt misschien niet meer terug."