SITTARD-GELEEN - De Italiaan Manuel Quinziato heeft de tweede etappe van de Eneco Tour op zijn naam geschreven. De renner van Liquigas plaatste vrijdag op twee kilometer voor de finish een beslissende jump. Zijn landgenoot Simone Cadamuro (Team Milram) won in Sittard-Geleen de sprint van de groep. De Belg Tom Boonen behoudt de leiderstrui.


Foto: Roel Traag | De renners gingen om 11.45 van start

De tweede etappe over 194,6 kilometer, die van start ging in Den Bosch, kende een bizar voorval. Luis Pasamontes van Unibet.Com lag na bijna negentig kilometer koersen alleen aan de leiding met een voorsprong van acht minuten op het peloton. Op dat moment negeerde de Spanjaard het rode licht van een spoorwegovergang en werd hij door de jury gediskwalificeerd.


Foto: Stèphan Bottema | De tweede etappe ging van Den Bosch naar Sittard

In het vervolg van de tweede rit vonden diverse uitlooppogingen plaats, maar telkens kwam het peloton terug. Door een valpartij op tien kilometer voor de streep brak het peloton in tweeën, waardoor zo'n veertig man aan de leiding kwamen. Deze kleine groep leek zich te gaan opmaken voor een sprint. Quinziato dacht er anders over, sloop op twee kilometer voor de streep weg uit de groep en pakte de ritzege.