AMSTERDAM - FC Barcelona is de strijd om de Spaanse Supercup goed begonnen. De landskampioen won donderdag de eerste wedstrijd uit bij stadgenoot en bekerwinnaar Espanyol met 1-0. Ludovic Guily was met zijn goal in de 43e minuut de matchwinnaar. De Fransman scoorde op aangeven van zijn Braziliaanse ploeggenoot Ronaldinho.

Frank Rijkaard had voor het duel in het Olímpic de Montjuïc-stadion van Espanyol Mark van Bommel thuisgelaten. Giovanni van Bronckhorst zat, net als de nieuwe aanwinst Eidur Gudjohnsen, de gehele wedstrijd op de bank. Ook de van Juventus overgenomen Lilian Thuram en Gianluca Zambrotta en de Argentijnse sterspeler Lionel Messi startten niet in de basis.

De returnwedstrijd wordt zondag in het Nou Camp-stadion van Barcelona gespeeld. De Spaanse voetbalcompetitie gaat volgende week zaterdag van start.

Overtreding

Volgens de Spaanse voetbalclub Espanyol heeft Barcelona donderdag in het eerste duel om de Super Cup de regels overtreden door de internationals Puyol en Xavi op te stellen. De twee voetballers hadden zich deze week wegens blessures afgemeld voor een oefenwedstrijd van Spanje tegen IJsland. Espanyol meent dat coach Frank Rijkaard dit duo daarom niet had mogen opstellen.

Volgens Espanyol staat in de reglementen van wereldbond FIFA dat spelers na afmeldingen voor interlands minimaal vijf dagen niet mogen uitkomen voor hun club. Espanyol heeft inmiddels een brief gestuurd naar de FIFA, Barcelona en de Spaanse voetbalbond.