VICTORIA - De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps en de Australische Jessicah Schipper hebben bij de Pan Pacific kampioenschappen in Canada het wereldrecord op de 200 meter vlinderslag verbeterd. Met een tijd van 1.53,80 scherpte Phelps het record aan dat sinds juli 2003 met 1.53,93 al op zijn naam stond.

Schipper dook met een tijd van 2.05,40 onder 's werelds beste tijd die sinds vorig jaar juli met 2.05,61 in handen was van de Poolse Otylia Jedrzejczak. Na het record van Jedrzejczak ontstond vorig jaar bij de WK in Montreal grote commotie. Televisiebeelden hadden namelijk aangetoond dat ze de muur bij de finish maar met één hand had aangetikt. Tot ontsteltenis van het Australische kamp greep de jury echter niet in. "Het publiek heeft mij echt geholpen. Het is echt ongelooflijk dat ik nu toch het record heb verbeterd", jubelde Schipper, op de 100 vlinder grote concurrente van Europees kampioen Inge Dekker.

VdH

Phelps had duidelijk zijn zinnen gezet op de verbetering van het record. De olympisch kampioen op de 200 vlinder liet donderdag de 200 vrij aan zich voorbij gaan. Deze afstand leverde met 1.46,20 een zege op voor Klete Keller. Pieter van den Hoogenband klokte bij de EK in Boedapest 1.45,65. Phelps had aan de Japanner Ryuichi Shibata een goede concurrent, want tot 150 meter lag de Aziaat op kop. Een versnelling van Phelps op de laatste baan leverde hem de zege én het record op.