DEN HAAG - De Stichting Nederlandse Draf- en Rensport (NDR) bindt de strijd aan met de zogeheten milkshakes. Dat is een mengsel van zuiveringszout, glucose en water dat de renpaarden wordt toegediend om ze harder te laten lopen.

Het dopingmiddel zou op grote schaal worden gebruikt. Binnen enkele weken introduceert de NDR een nieuwe controle om het te traceren.

Bicarbonaat is de werkzame stof in de milkshake. Die stuwt het gehalte kooldioxide in het bloed op waardoor de verzuring in de spieren later optreedt. Het goedje staat op de lijst van verboden middelen in de draf- en rensport.

De NDR komt in actie op aandringen van een groep ontevreden eigenaren uit de drafsport. Volgens geruchten uit de hoek van de deelnemers aan de paardenkoersen zou het gebruik van de milkshakes de laatste maanden alsmaar groter zijn geworden.

"Bewijzen over massaal gebruik van de milkshakes hebben wij niet", zegt een woordvoerder van de NDR, "maar de geruchten nemen we heel serieus. Het imago van de sport wordt beschadigd als er op oneerlijke manier wordt gedraafd."