HOOGEVEEN - Tom Boonen heeft donderdag de tweede etappe van de Eneco Tour gewonnen. De rit ging van Wieringerwerf naar Hoogeveen over ruim 176 kilometer. De Belgische wereldkampioen won de massasprint. Hij had ruime voorsprong op de Italianen Cadamuro en Gasparotto.

Boonen nam tevens de leiding in het algemeen klassement. Hij veroverde de koppositie op de Duitse proloogwinnaar Stefan Schumacher, die nu tweede staat op 4 seconden. In de tweede etappe rijdt het peloton vrijdag van Den Bosch naar Sittard-Geleen. De Eneco Tour eindigt woensdag in België.

Verrassing

Boonen (Quick-Step) verraste zichzelf enigszins met zijn ritzege. "Ik kom net uit een rustperiode en was van plan hier rustig mee te rijden", zei hij voor de camera van de NOS. "Ik had helemaal niet gedacht aan een overwinning. Maar het is wel lekker, want deze zege neemt gelijk wat druk weg."

De wereldkampioen had het succes ook graag aan een teamgenoot gegund. Hij vroeg zelfs zijn Nederlandse rappe gangmaker Steven de Jongh of hij voor zijn eigen kans wilde sprinten.

"Maar Steven verplichtte mij te sprinten. Van mij mogen onze jongens ook eens meespringen met een ontsnapping. Bij Quick-Step hebben we het hele seizoen hetzelfde scenario, dat gaat ook vervelen. Altijd moeten ze op kop rijden en controleren voor mij. Het zou leuk zijn als ze ook een keer voor hun eigen kans zouden kunnen gaan."