ROTTERDAM - Een club als Feyenoord is het aan zijn stand verplicht op zijn minst mee te strijden voor de landstitel, sprak Erwin Koeman geregeld. Of de coach na het vertrek van Dirk Kuyt naar Liverpool er nog zo over denkt, is twijfelachtig.

Zelf wilde Koeman donderdag rond de training niet verklappen of het verwachtingspatroon wordt bijgesteld, nu de Rotterdamse formatie binnen elf weken zijn koningskoppel in de spits is kwijtgeraakt. Eerder deze zomer verkaste namelijk ook al Salomon Kalou naar Engeland. De Ivoriaan koos voor Chelsea.

"Ach, ik kan er wel slapeloze nachten van hebben, maar ook dan gaat Kuyt gewoon weg", sprak Koeman laconiek. De trainer beseft wel dat 't erg moeilijk is een geschikte opvolger te vinden: "Een gelijkwaardige spits kan Feyenoord niet betalen."

Dat is opmerkelijk, omdat de Rotterdammers met de transfers van Kalou en Kuyt miljoenen hebben verdiend. Kalou leverde Feyenoord naar verluidt ruim 10 miljoen euro op, voor Kuyt zou een bedrag van circa 16 miljoen euro zijn neergelegd. "Of we nu een rijke club zijn? Wat is dat voor een rare vraag", vond Feyenoord-directeur Chris Woerts. "We zijn tevreden. Meer kan ik er niet over zeggen."

Versterkingen

Feyenoord versterkte zich deze zomer met doelman Henk Timmer, middenvelder Theo Lucius en vleugelaanvallers Joonas Kolkka en Stein Huysegems. Het transfergeld van Kuyt zal de club waarschijnlijk niet aan één speler uitgeven. Op het wensenlijstje van Koeman staat namelijk ook nog de aankoop van een linksback en een middenvelder.

De zoektocht naar een vervanger is bemoeilijkt, omdat de transfer vlak voor de start van het nieuwe seizoen rondkwam. Enkele mogelijke opvolgers van Kuyt wilden niet langer in onzekerheid verkeren en tekenden al bij een andere club of besloten hun contract te verlengen. "Een speler van het kaliber Kuyt zul je toch niet vinden", sprak technisch manager Bosz. "In deze periode moeten we ervoor zorgen dat we als team beter spelen."

Daarmee onderstreept Bosz dat de gehele spelersgroep het verlies van Kuyt moet opvangen. Logisch, vindt ook doelman Patrick Lodewijks. "Want je geeft minimaal 20 doelpunten per seizoen weg", sprak hij. "Misschien kan de club een spits halen die er ook 25 maakt. Maar je kan natuurlijk ook een aanvaller halen die goed is voor 15 doelpunten en daarnaast je verdediging versterken zodat je minder tegentreffers krijgt."

Van Hooijdonk

Zondag, wanneer Feyenoord op bezoek gaat bij FC Groningen, zal waarschijnlijk 'supersub' Pierre van Hooijdonk de plek innemen van Kuyt. De club verwacht namelijk niet in zo'n kort tijdsbestek een nieuwe aankoop te presenteren. "We moeten proberen er als team sterker uit te komen", zei Bosz. "Feyenoord is gewoon van plan om komend seizoen met elf spelers te beginnen, dus iemand zal die positie moeten invullen. Maar het is duidelijk dat Kuyt een leegte achterlaat."