DUBLIN - Klaas-Jan Huntelaar heeft woensdagavond onomwonden zijn nieuwe status als international bevestigd. In de vriendschappelijke wedstrijd tegen Ierland (4-0) scoorde hij bij zijn debuut voor het Nederlands elftal twee keer.

Hij toonde daarmee aan dat hij ook op internationaal niveau doelpunten kan maken, al was het duel tegen de sterk verzwakte Ieren nauwelijks representatief.

Wijzigingen

Voor het Nederlands elftal was de wedstrijd tegen de Ieren niet alleen een opwarmertje voor de naderende kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap van 2008. Er stond meer op het spel. Van Basten vernieuwde na het teleurstellend verlopen wereldkampioenschap zijn selectie op enkele cruciale plaatsen. Voor ervaren spelers als Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooij was geen plaats meer. Bovendien beëindigde Phillip Cocu zijn interlandloopbaan.

De keuze om te vernieuwen kwam Van Basten op veel kritiek te staan, zelfs uit eigen gelederen. Zo zei doelman Edwin van der Sar voorafgaand aan de wedstrijd tegen de Ieren dat hij de beslissing van de bondscoach om Van Bommel en Van Nistelrooij niet meer te selecteren niet begrijpt. Het was de eerste keer dat er vanuit de boezem van Oranje werd geprotesteerd tegen het beleid van Van Basten.

Het niemendalletje tegen Ierland kreeg daardoor een extra lading. Oranje moest aantonen ook zonder de ervaring van het gepasseerde duo te kunnen om daarmee de kunde van Van Basten te onderstrepen. Ierland miste echter liefst acht potentiële basisspelers, onder wie de toppers Damien Duff, Robbie Keane, Shay Given en Ian Harte. Het duel had daardoor nauwelijks enige waarde.

Klasse

Toch was er op Lansdowne Road een flikkering te zien van de klasse die de huidige generatie voetballers herbergt. In het stadion waar bondscoach Louis van Gaal zijn Waterloo vond - hij verspeelde er in 2001 kwalificatie voor het WK in Japan en Zuid-Korea - stond een nieuwe generatie voetballers op, onder leiding van de buffelende Rafael van der Vaart.

De spelmaker van het Duitse HSV is na de grondige renovatie van het 'oude' Oranje met 39 interlands de meest ervaren veldspeler. Op Van der Sar na, die met 113 duel voor Oranje recordinternational is, heeft geen enkele speler in het huidige Nederlands elftal meer dan 30 interlands op zijn naam. Bovendien maakten Huntelaar, Stijn Schaars, Urby Emanuelson en Theo Janssen hun debuut. Het geeft aan dan Van Basten vrijwel onvoorwaardelijk kiest voor talenten.

Goede keus

Huntelaar toonde tegen de Ieren aan dat Van Basten met hem een goede keus heeft gemaakt. De jonge aanvaller scoorde bij zijn debuut liefst twee keer. Bovendien gaf hij de voorzetten bij de tweede en vierde Nederlandse goal, van respectievelijk Arjen Robben en Robin van Persie. Toch zat er in het optreden van de aanvaller van Ajax ook iets duaals. Is hij nu beter dan drie maanden geleden? Toen passeerde Van Basten hem nog voor het WK.

Van Basten kan het optreden van Oranje, dat na rust overigens ook gekenmerkt werd door slordig spel in de Nederlandse defensie, goed gebruiken in zijn uitleg van de nieuw ingeslagen weg. De vraag blijft of Oranje met de huidige selectie goed genoeg is om de strijd met de Europese top aan te kunnen.

Landen als wereldkampioen Italië, Frankrijk, Portugal en Duitsland hebben op het WK aangetoond dat ze veel verder zijn dan het jonge Nederland. Daar doet een mooie overwinning op het zwakke Ierland vooralsnog niets aan af.