NIEUWEGEIN - Mia Audina heeft met onmiddellijke ingang besloten met badminton te stoppen. De meervoudige medaillewinnares bij de Olympische Spelen vindt het tijd om een maatschappelijke loopbaan op de bouwen. Bovendien wil zij haar man Tylio Lobman gaan ondersteunen bij zijn zangcarrière.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De 26-jarige Mia Audina kwam zeven jaar voor Nederland uit. Zij bezorgde het Nederlandse topbadminton de eerste en enige olympische medaille: zilver in Athene 2004. Daarnaast droeg de geboren Indonesische bij aan Nederlandse successen bij wereld- en Europese kampioenschappen.

Audina voelde aan haar lichaam dat het na veertien jaar topsport genoeg is geweest. "Ik heb daarvan veertien jaar aan de wereldtop gespeeld. Ik voelde dat mijn lichaam er minder goed tegen bestand was. Bovendien is het tijd de rollen om te draaien, vanaf nu ga ik mijn man ondersteunen."

Twijfels

Audina liep al een tijdje rond met twijfels. Na haar behaalde zilver op de Olympische Spelen van Athene kwam ze in een dip, maar daar was ze juist weer uitgekomen. "Ik wilde door tot Peking 2008, maar ik merkte dit jaar dat ik vaak ziek was. Dat was een teken dat ik te veel van mijn lichaam begon te vragen."

In april van dit jaar haalde zij bij de EK in Den Bosch nog de finale in het enkelspel en veroverde zij eveneens zilver met de landenploeg. In februari maakte zij deel uit van de gouden vrouwenformatie op het EK. Tot ieders verrassing haalde Oranje, met Mia Audina, eveneens de finale van de Uber Cup, het WK voor vrouwenteams.

WK-finale

Audina speelde de helft van haar leven badminton op internationaal topniveau. Haar imposante loopbaan begon op 13-jarige leeftijd toen zij voor Indonesië het beslissende punt maakte in de WK-finale tegen China. Zij triomfeerde in verschillende Grand Prixs (Japan, Korea, Singapore, Taiwan en Dutch Open), was Europees kampioene in 2004 en haalde brons bij de WK 2003.

Ook bereikte zij, voor korte tijd, de toppositie op de wereldranglijst. Voor Indonesië won zij in 1996 in Atlanta haar eerste zilveren olympische medaille.

Gospel

Haar echtgenoot Tylio Lobman is gospelzanger. Hij gaat proberen door te breken in het buitenland. Volgende maand neemt hij een nieuwe cd op, er worden videoclips gemaakt en er staan optredens in onder meer Azië en de Verenigde Staten gepland. "We willen bovendien een stichting oprichten voor een goed doel", aldus Audina. "Tylio heeft mij al die jaren gesteund, nu wil ik dat voor hem gaan doen."

Bondscoach Martijn van Dooremalen noemt het vertrek van zijn paradepaardje een verlies voor de sport. "Maar voor Mia zelf is het een verstandige beslissing. Ze had nog best goud kunnen winnen in Peking, maar als ze zelf voelt dat het anders moet, is het goed dat ze de knoop doorhakt." Het afscheid volgt kort op dat van Brenda Beenhakker, Karina de Wit en Lotte Bruil.

Unieke speelster

Audina wordt door velen beschouwd als de technisch beste badmintonster ter wereld. "Dat is niet overdreven", meent Van Dooremalen, die Audina sinds 1999 in de ploeg heeft. "Er vertrekt een unieke speelster in het mondiale badminton. De liefhebbers zullen het jammer vinden, de Chinezen springen een gat in de lucht als ze het horen. Weer een concurrent minder."

Het is nu afgelopen voor Audina, al blijft ze met haar echtgenoot de hele wereld over reizen. "Dat verandert inderdaad niet. Ik krijg nu een heel ander leven. Maar voor een topsporter is het ook belangrijk op tijd te kunnen stoppen. Een topsportloopbaan is mooi, maar je moet er wel voor zorgen dat je daarna gezond verder kunt leven."