DUBLIN - Klaas-Jan Huntelaar speelt woensdagavond in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Ierland in de basis. De jonge spits van Ajax krijgt van Marco van Basten de kans zich te bewijzen in het Nederlands elftal "Het zou zeer logisch zijn dat hij begint", aldus de bondscoach. "En als hij speelt, vind ik hem op dit moment op die positie beter dan Dirk Kuyt."

Het oefenduel tegen de Ieren maakt deel uit van de voorbereiding op de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg, die over twee weken plaatsvindt. Vier dagen later volgt een thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland.

Bij Ierland ontbreken woensdagavond liefst acht potentiële basisspelers. Damian Duff was dinsdag de laatste afvaller in de selectie van de Ieren. Eerder zegden Harte, Robbie Keane, Dunne, Lee, Dixon, Given en Ireland al af.

Bedreiging

Bovendien werd de voorbereiding van Ierland verstoord door de bedreiging van bondscoach Steve Staunton. Een 30-jarige man kwam bij het spelershotel op hem af met eengetrokken pistool. Later bleek het om een speelgoedgeweer te gaan. De man is inmiddels opgepakt.

In de persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd legde Van Basten nogmaals uit waarom hij Ruud van Nistelrooy en Mark van Bommel voorlopig niet selecteert voor Oranje. "We hebben die keus gemaakt op basis van voetbalkwaliteiten. De deur is niet helemaal gesloten, maar voorlopig geven we andere spelers een kans. Omdat we die op dit moment beter vinden."

De bondscoach weigerde om op de details van keuze in te gaan. "We hebben de afgelopen maanden veel gesproken met zowel Van Bommel als Van Nistelrooy en ik denk dat het voor hen duidelijk is waarom ze er niet meer bij zijn. Door er dieper op in te gaan, wordt het heel persoonlijk en het is voor die jongens al moeilijk genoeg om dit te slikken. Het creëert bovendien een onprettige sfeer rond het elftal."

Kritiek

Als het aan Edwin van der Sar had gelegen, waren Van Bommel en Van Nistelrooy gewoon geselecteerd voor de vriendschappelijke wedstrijd. De ervaren doelman uitte dinsdag voor de camera van NOS Studio Sport openlijk kritiek aan het adres van bondscoach Marco van Basten. "Ik was verbaasd dat ze er niet bij waren. Ik had verwacht dat Van Basten ze wel zou hebben opgeroepen."

De recordinternational uitte zijn kritiek overigens eerst binnenskamers. Van Basten: "Hij heeft het kenbaar gemaakt en we hebben erover gesproken. We hebben naar hem geluisterd. Maar wij hebben de eindverantwoordelijkheid. We vinden het gevoel van een groep en van een speler ook belangrijk en zijn blij dat hij goed heeft meegedacht. Maar uiteindelijk is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Wij kiezen op basis van voetbal en blijven dat ook doen."

Goede voetballers

Van der Sar gaf aan dat hij het duo er graag bij had willen hebben in de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap in Oostenrijk en Zwitserland. De keeper sprak inmiddels twee keer met Van Basten over zijn wens. Maandagavond kwam het onderwerp aan de orde en dinsdag maakte hij zijn punt nogmaals. "Ik denk dat het twee heel goede voetballers zijn. Spelers die we goed hadden kunnen gebruiken."

Vermoedelijke opstelling: Van der Sar; Heitinga, Ooijer, Mathijsen en De Cler; Landzaat, Van der Vaart en Schaars; Van Persie, Huntelaar en Robben.