PARK CITY - Birgit Heeb-Batliner heeft donderdag in de Amerikaanse wintersportplaats Park City een reuzenslalom voor de wereldbeker gewonnen. De skister uit Liechtenstein voltooide de twee manches op de zonovergoten olympische piste in 2 minuten en ,78 seconden. Ze had 0,06 voorsprong op de Oostenrijkse Alexandra Meissnitzer. De Kroatische Janica Kostelic, drievoudig olympisch kampioene, finishte als derde.

Dat de 30-jarige Heeb zegevierde, was een enorme verrassing. Ze doet al twaalf jaar mee in het alpineskicircus maar wachtte, ondanks vier podiumplaatsen, nog altijd op haar eerste zege. In Utah, waar ze in '98 al eens derde werd, was het donderdag zover. Terwijl die dag allesbehalve hoopgevend was begonnen. 's Ochtends bij de training ging ze hard onderuit.

Crash

"De crash heeft me in feite geholpen te ontspannen en mijn kalmte te bewaren", zei Heeb na afloop. De Liechtensteinse, gespecialiseerd op de reuzenslalom, dankte de overwinning vooral aan haar foutloze tweede afdaling langs de poortjes. Ze maakte haar achterstand op Meissnitzer goed en was ook net snel genoeg om de ontketende Kostelic achter zich te houden.

"Een droom komt uit. Ik ben er al een paar keer dicht bij geweest, maar nooit wilde het lukken. Nu eindelijk wel. Prettig vroeg in het seizoen bovendien. Misschien heb ik mezelf in het verleden wel te zwaar onder druk gezet", zei de winnares.

Sonja Nef

Wereldkampioene Sonja Nef kon zich evenals Meissnitzer niet verbeteren in de tweede run, die bij een temperatuur van 10 graden op kunstsneeuw werd afgewerkt. De Zwitserse zakte terug naar de vijfde plaats achter de Zweedse Anja Paerson. Dat was overigens aanzienlijk beter dan de Michaela Dorfmeister, de houdster van de World Cup allround. De Oostenrijkse gleed als 24e onder het finishdoek door.