ZEIST - Met ingang van 1 januari 2007 gaat de KNVB de scheidsrechters in het betaald voetbal intensiever begeleiden en coachen. Dat maakte de Nederlandse voetbalbond dinsdag bekend. De KNVB volgt daarmee de trend die in landen als Italië en Engeland is ingezet. Uiteindelijk doel is dat Nederlandse scheids- en grensrechters weer actief zijn op een EK of WK. Zowel op het EK 2004 als het WK 2006 ontbraken Nederlandse scheidsrechters.

In de praktijk blijkt volgens de KNVB dat de combinatie van het fluiten op het hoogste niveau en een fulltime baan lastig is. De voetbalbond wil met name de jonge, talentvolle scheidsrechters de kans geven zich ten volle te wijden aan de arbitrage.

Begeleiding

Daarom ontwikkelde de voetbalbond samen met de belangenorganisatie van scheidsrechters betaald voetbal (BSBV) een model, waarin arbiters niet alleen meer voorbereidingstijd krijgen voor een wedstrijd, maar ook beter worden begeleid. "Dit moet op termijn leiden tot een hoger niveau van de arbitrage en de aanwezigheid van Nederlandse scheidsrechters en assistent-scheidsrechters op EK en WK-eindronden", aldus manager competitiezaken Bert van Oostveen van de KNVB.

De begeleiding vindt elke week plaats in Zeist door een uitgebreide technische staf die onder leiding staat van coördinator en oud-scheidsrechter Jaap Uilenberg. Naast een terugblik op de prestaties van het achterliggende voetbalweekeinde aan de hand van individuele videoanalyse, worden de scheidsrechters voorbereid op hun komende wedstrijden.

De scheidsrechters die in het programma gaan meedraaien, zijn onder anderen de internationals Eric Braamhaar, Pieter Vink, Kevin Blom en Björn Kuipers. In totaal bestaat de groep uit vijftien mensen. De deelnemers werken maximaal drie dagen in de week bij een andere werkgever om zo hun sportieve en maatschappelijke carrière maximaal te combineren.

Toekomst

Van Oostveen: "De overige scheidsrechters gaan niet mee in het model, omdat zij veelal een fulltime baan hebben of de veertig al zijn gepasseerd. Het nieuwe project richt zich met name op de toekomst. Daarom is de nieuwe structuur minder interessant voor de oudere groep."

Spelbederf

De scheidsrechters in de eredivisie gaan komend seizoen harder optreden tegen spelbederf. Spelers die bij een vrije trap voor de tegenpartij voor de bal gaan staan, krijgen sneller een gele kaart. Dat maakte Jaap Uilenberg dinsdag ook bekend.

In vergelijking met vorig seizoen zijn er nog twee spelregels die veranderen. Bij overtredingen rond het strafschopgebied geven scheidsrechters voortaan direct een vrije trap. Ze wachten de voordeelregel niet meer af. "Een vrije trap rond het zestienmetergebied is voor de aanvallende partij namelijk veel voordeliger dan het in bezit houden van de bal", aldus Uilenberg.

Gestrekt been

Ten slotte treden de scheidsrechters voortaan harder op tegen overtredingen met gestrekt been. Het gaat dan vooral om het inkomen met gestrekt been op kniehoogte van de tegenstander. Vorig seizoen gaven scheidsrechters een gele kaart voor die overtredingen. Nu levert dat rechtstreeks een rode kaart op.