AMSTERDAM - Faas Wilkes is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Nederlandse voetbalbond KNVB dinsdag. De aanvaller speelde in lange tijd voor Xerxes en kwam in het buitenland onder meer uit voor Internazionale, Torino en Valencia. Daarnaast speelde hij 38 keer voor Oranje.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De oud-international groeide in zijn 23 jaar lange voetballoopbaan uit tot een van de bekendste Nederlandse spelers aller tijden. Wilkes wordt gezien als de eerste echte voetbalprof van Nederland. In 1949 werd hij door Internazionale weggeplukt bij het Rotterdamse Xerxes. Daarmee werd hij na Bep Bakhuys en Gerrit Vreeken de derde Nederlandse voetballer in het buitenland, maar de overstap van Wilkes was de eerste echt grote transfer van een Nederlandse voetballer naar een buitenlandse topclub.

Xerxes

Wilkes maakte zijn debuut in het betaald voetbal op 17-jarige leeftijd voor Xerxes in een wedstrijd tegen CVV. Acht jaar later vertrok hij naar Milaan, om vervolgens nog uit te komen voor Torino, Valencia, VVV, Levante en Fortuna '54. De laatste twee jaar van zijn carrière bouwde hij af bij zijn oude club Xerxes, waar hij in 1964 afscheid nam.

De KNVB was niet te spreken over de keuze van Wilkes voor profvoetbal. De aanvaller werd door de bond jarenlang uitgesloten voor de nationale ploeg. Pas in 1956, toen in Nederland ook betaald voetbal was ingesteld, was hij weer welkom in Oranje.

Topscorer

Wilkes speelde in totaal 38 interlands, waarin hij 35 keer scoorde. Daarmee was hij tot 1998 topscorer aller tijden van Oranje. Wilkes werd onttroond door Dennis Bergkamp, die daar met 61 wedstrijden wel beduidend meer speelminuten voor nodig had.

Rouwbanden

Het Nederlandse elftal speelt woensdagavond in het oefenduel tegen Ierland in Dublin met rouwbanden om de arm ter nagedachtenis van Faas Wilkes.

De KNVB heeft bij de Ierse voetbalbond bovendien het verzoek ingediend voor aanvang van de wedstrijd een minuut stilte in acht te nemen. Ook de spelers van Jong Oranje, die dinsdag oefenen tegen Duitsland, dragen rouwbanden.

Van Basten

Bondscoach Marco van Basten stond dinsdag in de aanloop naar de oefenwedstrijd tegen Ierland stil bij het overlijden van Wilkes. "Hij is een grootheid geweest in het Nederlandse voetbal, die ook internationaal het nodige heeft betekend. Ik weet dat hij speelde bij Valencia en Internazionale. Hij was bovendien het idool van Cruijff, dat is wel apart."

Van Basten heeft Wilkes nooit zelf zien voetballen. "Maar ik heb wel beelden van hem gezien. Hij was een sierlijke speler, met veel techniek. Hij was ook lang. Tenminste, langer dan de meeste dribbelachtige spelers."