ZURICH/STEENBERGEN - De wielerploeg Phonak houdt na dit seizoen op te bestaan. De hoofdsponsor had al aangekondigd te stoppen en zou aanvankelijk door co-sponsor iShares worden opgevolgd. Dat bedrijf haakte echter na de affaire-Landis af. De ploegleiding kon vervolgens geen nieuwe geldschieter vinden.

Volgens eigenaar Andy Rihs heeft de dopingaffaire rond Floyd Landis tot de doodsteek geleid. Na de eindzege van de Amerikaan in de Ronde van Frankrijk werd bekend dat hij na afloop van de zeventiende etappe, die hij glorieus won, positief had getest op doping. Na het positieve resultaat van de contra-expertise werd Landis door Phonak ontslagen.

"We zijn bij meerdere zaken betrokken geweest, maar dit was er één te veel", aldus Rihs. "Ik ben zeer teleurgesteld dat de wielersport blijkbaar synoniem staat aan doping. Ik betreur deze ontwikkeling ten zeerste, want het heeft mij gedwongen met de ploeg te stoppen. Ik heb nog vele dagen en nachten geprobeerd een oplossing te zoeken, maar het is niet anders."

Moerenhout

Bij Phonak staat ook de Nederlander Koos Moerenhout onder contract. Hij hoorde het slechte nieuws dinsdagochtend. "Balen natuurlijk", zei de in Steenbergen woonachtige renner. "Ik had net voor twee jaar bijgetekend. Ik had een goed seizoen gereden tot nu toe met een mooi nieuw contract tot gevolg. Het is wrang dat het nu zo afloopt."

Phonak-manager Lelangue kondigde aan zijn renners te willen bijstaan in hun zoektocht naar een nieuwe ploeg. "We gaan zien wat we kunnen verwachten", zei Moerenhout, die vanaf woensdag in de Eneco Tour rijdt. "Hij komt in ieder geval naar Nederland om een en ander toe te lichten. Verder zal mijn manager Rik van Dongen ook aan de slag gaan. Het is lastig. Ik had het goed naar mijn zin bij deze ploeg, in alle opzichten. Ik ben niet bang dat er geen interesse is voor me, maar ik moet er wel een goed gevoel bij hebben."

Camenzind

Phonak kwam in 2004 voor het eerst in een slecht daglicht te staan wegens de positieve test van de voormalig wereldkampioen Oscar Camenzind. Daarna werden de Amerikaan Tyler Hamilton, olympisch kampioen op de tijdrit in 2004, en Santiago Perez beschuldigd van het gebruik van illegale bloedtransfusies. De Spanjaard Jose Enrique Guttierrez en de Colombiaan Santiago Botero werden genoemd in de Spaanse dopingaffaire 'Operation Puerto'.

Daarna volgde de positieve test van Landis in de Tour. Rish:"Drie weken geleden waren we de grote winnaars van de Tour en de sponsors stonden in de rij om zich bij ons aan te sluiten. Dit is een ongelooflijke klap."