NOORDWIJK - De voorbereiding van het Nederlands elftal op de wedstrijd tegen Ierland, het eerste vriendschappelijke duel na het wereldkampioenschap voetbal, verloopt nog niet soepel. Maandagmiddag voorkwam hevige regenval dat de selectie, voorzien van het nodige verse bloed, niet kon trainen op de velden van Rijnsburgse Boys. Wesley Sneijder viel bovendien af, omdat zijn vrouw op het punt staat te bevallen. Theo Janssen vervangt de middenvelder.

"Ik ben verbaasd", zei Janssen in een eerste reactie. "We zijn met Vitesse net terug uit Engeland en ik had me voorbereid op een rustig dagje thuis. Maar ik vind het wel leuk. Ik neem aan dat de bondscoach me heeft uitgekozen op basis van wat ik in het verleden heb laten zien. Of het is een beloning voor de voorbereiding bij Vitesse, maar dat kan ik me bijna niet voorstellen."

Onder de nieuwe trainer Aad de Mos maakte Janssen de laatste weken een gedreven indruk. "Ik voel me een stuk fitter dan vorig seizoen. Ik heb ook doorgetraind in de zomer. Mensen hebben een verkeerd beeld van me en dat is jammer. Het enige dat ik daaraan kan doen, is keihard werken en goed voetballen. Daar ben ik mee bezig."

Basisplaats

Door het afvallen van Sneijder lijkt AZ-speler Stijn Schaars vrijwel zeker van een basisplaats, woensdag in Dublin tegen Ierland. De middenvelder, bij de selectie gekomen, nadat Phillip Cocu zijn interlandcarrière had beëindigd, wil daar nog niet aan denken: "Misschien krijg ik een basisplaats. We zullen het wel zien. Ik ben blij dat ik bij de selectie zit, al houd je daar al wel een beetje rekening mee als je in de voorselectie zit. Dan is de kans dat je wordt opgeroepen aanwezig."

In tegenstelling tot Schaars zat Janssen niet in de voorselectie. Een speler als Mark van Bommel behoorde wel tot de eerste keus van de bondscoach. "Het is grappig dat ik er nu bij zit", zegt Janssen. "Ik kom ook veel spelers tegen met wie ik ooit in Jong Oranje heb gespeeld en een groot aantal spelers speelt in de eredivisie. Dat maakt deze selectie wel heel bijzonder."

Verschil

Janssen maakte ooit al twee keer deel uit van de selectie van het Nederlands elftal. Bondscoach Louis van Gaal riep hem twee keer op, maar gunde hem geen speelminuten. Van Basten plaatste hem vlak voor het WK op de groslijst voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen Ecuador. "Het verschil met de tijd onder Van Gaal is groot", zegt de 25-jarige speler van Vitesse. "In die periode speelden bijna alle spelers in het buitenland."

Met een beetje fantasie is er ook nu nog een elftal samen te stellen met spelers van wie de meesten buiten de landsgrenzen spelen. Makaay en Van Nistelrooij als spitsen, een middenveld met Van Bommel, Seedorf, Davids en Zenden en een achterste linie met Kromkamp, Vlaar, Opdam en Bouma. Stekelenburg kan keepen. Schaars: "Als speler ben je helemaal niet bezig met de spelers die niet worden opgeroepen. Het gaat om jezelf."

Volgens Janssen is het duidelijk wat Van Basten wil: "Hij is een nieuwe weg ingeslagen, met jonge jongens. Het is leuk om nu bij deze groep te horen, zeker als je het vergelijkt met een paar jaar geleden." Schaars: "Van Basten maakt het beleid en de keuzes. Wat moet ik daar als speler over zeggen? Hij wil met jonge jongens naar het EK. Als voetballer ervaar je de keuzes ook anders, omdat je graag zelf bij de selectie wilt zitten."

Ierland

De Ieren missen tegen Oranje zes spelers, meldt de KNVB op zijn website. Onder anderen aanvoerder Robbie Keane moest afhaken voor het vriendschappelijke treffen.