BERLIJN - De Nederlandse volleyballers hebben zondag de voorronde van de European League in stijl afgesloten. De ploeg van bondscoach Peter Blangé rekende in de laatste wedstrijd in Berlijn met 3-2 (19-25 25-23 20-25 25-22 15-11) af met gastland Duitsland. Als enige wist Oranje alle duels in de groepsfase te winnen.

De finaleronde van het toernooi is op 19 en 20 augustus in Turkije. Nederland treft naast het gastland ook Kroatië en Griekenland. Oranje versloeg de Kroaten vrijdag met 3-2. Zaterdag waren de mannen met 3-0 te sterk voor Estland.

Door de sterke reeks start Nederland komend weekeinde op papier als favoriet voor de eindzege. Coach Blangé wilde zondag echter waken voor te veel optimisme. "Vorig jaar ging alles mis en het lijkt nu of het balletje steeds goed valt. Als je zover bent gekomen, wil je ook meer. Maar we willen onszelf nog niet rijk rekenen. De marges tussen de landen zijn bijzonder klein. Bovendien is de sfeer in Turkije bijzonder vijandig en alles zal daar geoorloofd zijn. We moeten dat op onze manier bestrijden. We zijn in ieder geval op de goede weg."

Collectief

Hoewel Nederland zich al had verzekerd van een plek in de Final Four hadden Blangé en zijn mannen zich tot doel gesteld de voorronde ongeslagen af te sluiten. Vrijdag lukte dat maar net met de 3-2 winst op Kroatië en ook zondag moest het team knokken voor de zege. "Het verdiende niet altijd de schoonheidsprijs", vond Blangé. "We zijn ook met drie andere jongens geëinigd dan we zijn begonnen. Dat zegt genoeg, maar het was echt een overwinning van het collectief."

De coach verving in de wedstrijd Freriks voor Van Gendt, Van der Wel voor Olieman en Bontje voor Kooistra. Blangé: "Iedereen heeft er hard voor gewerkt. We konden het voor onszelf ook niet verkopen deze wedstrijd weg te geven. Komende week zal weer een hele mooie test zijn."