GOTEBORG - Bram Som is zondag in Göteborg Europees kampioen op de 800 meter geworden. De 26-jarige atleet struikelde vlak voor de laatste bocht na een botsing met een concurrent, maar wurmde zich uiteindelijk aan de binnenkant van de baan als eerste over de streep.


Bram Som werpt zich over de finish van de 800 meter

Som deed in de eindsprint twee stappen buiten de baan, maar de EK-jury wees de protesten daartegen af.

Het is de vijftiende Europese atletiektitel voor Nederland zijn. De laatste was in 1982, toen Gerard Nijboer in Athene de marathon won.

Som maakte dit jaar zijn rentree na lang blessureleed, het vorig jaar miste hij volledig. De winnende tijd was 1.46,56, het zilver ging naar de Luxemburger David Fiegen (1.46,59). De Brit Sam Ellis (1.46,64) veroverde de bronzen medaille.

Ontwaken

Som had zondagochtend bij het ontwaken het idee gekregen dat het 'maar eens' moest gaan gebeuren. "Dit moest de mooiste race van mijn leven worden, dat gevoel had ik." Bij het Nederlandse kamp bestond angst voor een protest en eventueel diskwalificatie, aangezien Som op het laatste stuk even buiten de baan was beland.

"Ach, dat is de 800 meter", reageerde Som laconiek. "Dat is altijd duwen en trekken. Ik kan zelf ook wel een protest gaan indienen. Ik moest gewoon een stap buiten de baan doen, ik ben niet bang voor een diskwalificatie."

Marathon

De Nederlandse marathonlopers zijn als derde geëindigd in het landenklassement. De bijbehorende medaille was er echter geen van het EK, maar was een Europacupmedaille. De Europese titelstrijd kent geen officieel landenklassement.

Italië, dat de winnaar Baldini in de gelederen had, won het klassement. Portugal werd tweede. Voor Nederland scoorde Luc Krotwaar (vierde) de meeste punten. Kamiel Maase werd negende, Sander Schutgens zorgde met zijn negentiende plaats voor de derde klassering. De tijd van Hugo van den Broek (22e) deed niet meer ter zake.

Liefers

Gert-Jan Liefers ging helemaal stuk in de laatste ronde van de 5000 meter. Liefers eindigde als achtste in 13.58,70. De titel was voor Jesus Espana uit Spanje. Zilver was voor de Brit Mohammed Farab, brons ging naar de Spanjaard Higuero.

Balkenende

Tussen de vele felicitaties door ontving Europees kampioen zondagmiddag in Göteborg een onverwacht telefoontje. Premier Balkenende belde de kampioen op de 800 meter om hem te feliciteren met zijn succes.