GOTEBORG - De een ging languit in de waterbak tijdens de finale steeple, de ander reageerde zich woedend af na een struikelpartij op 110 meter horden. De voorlaatste dag van de Europese atletiekkampioenschappen was er een van vallen en opstaan voor de Nederlanders. Rutger Smith en de estafetteploeg op de 4x100 zorgden voor de positieve geluiden op een druilerige dag.

Smith beëindigde zijn toernooi met de zevende plaats in zijn tweede finale. De discus plofte in zijn zesde en laatste poging neer na 64,46 meter. En dat met een verkeerde wind. In tegenstelling tot de finale van het kogelstoten - vierde - had hij dit keer echt genoten. "De werpnummers waren hier in tegenstelling tot de loopevenementen van wereldniveau. En ik stond er mooi tussen in mijn eerste finale discus tijdens een internationaal titeltoernooi."

Dat hij met zijn laatste worp de Duitser Lars Riedel passeerde deed hem nog meer plezier. "Hij is vijfvoudig wereldkampioen en olympisch kampioen geweest. Mooi om een Duitser in de laatste poging te verschalken." De titel ging uiteindelijk naar de Litouwse favoriet Virgilijus Alekna. De tweevoudig wereld- en olympisch kampioen hield twee Esten achter zich met een worp van 68,67 meter.

Estafette

De estafetteploeg liep een keurige eerste race op de 4 x 100 meter. Timothy Beck, Caimin Douglas, Guus Hoogmoed en Patrick van Luijk stelden met de derde plaats in de serie (39,18) een finaleplaats veilig. Voor Hoogmoed, Douglas en Van Luijk een revanche voor hun matige optreden op de 200 meter.

Miranda Boonstra vestigde weer de aandacht op zich, maar op een manier die ze zelf liever niet had gehad. Boonstra, die in de series van de 3000 steeple nog een nationaal record had gelopen, kukelde in de finale languit in de waterbak.

"Ik weet niet wat er gebeurde. Normaal is de waterbak mijn sterkste punt. Daar maak ik doorgaans wat goed. Het blijft een technisch nummer", zei ze na haar gestuntel. De Wit-Russische Alesia Toerava won de titel op het relatief jonge nummer bij de vrouwen.

Sedoc

Hordenloper Gregory Sedoc maakte weer een race niet af. In de halve finale van de 110 meter horden bracht een val van de naast hem lopende Zwitser Ivan Bizti hem helemaal uit balans. Zo erg dat hij voor de laatste horde stopte en woedend zijn shirt uittrok.

Sedoc ging helemaal door het lint door het incident. "Wat een eikel. Ik werd uit mijn baan geduwd. Dit is waanzin." Tv-beelden toonden aan dat de Nederlander niet werd aangeraakt en dat zijn horde pas omviel toen hij er overheen was. Een protest, dat aanvankelijk in de maak was, bleef dus uit van de Nederlandse ploegleiding. Voor Sedoc restte de wetenschap dat hij een mogelijke finaleplaats was misgelopen.